NEVAKCINISANI ĆE PLAĆATI LIJEČENJE!?

256

BEOGRAD – Sasvim je logičan zahtev lekara da nevakcinisani građani sami plaćaju dio troškova liječenja od koronavirusa, jer ima dovoljno vakcina, a mogu i da biraju koju će, izjavio je danas ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

On je rekao da takav zahtjev ne bi imao smisla da država nije obezbijedila dovoljno cepiva za sve građane, i ukazao da građani ne razmišljaju o troškovima liječenja jer znaju da to država plaća.

“Zdravstveni radnici sa razlogom to kažu da bi podigli svijest ljudi, imate one koji ne vjeruju ni u koronu, ni u vakcinu, a kad se razbole znaju da će država sve da plati. Da ste se vakcinisali, najvjerovatnije ne biste bili u bolnici. Ovako, niti se pridržavaju mjera, niti su se vakcinisali pa su došli u bolnicu i očekuju da sve država pokrije”, kaže Lončar.

On je iznio i podatak da je u Srbiji trenutno izolovano osam slučajeva delta soja, ali upozorava da ih sigurno ima više, pa se odugovlačenjem vakcinacije samo još više otvara prostor virusu da mutira.

“Pandemija u cijelom svijetu ne može da se riješi dok nema dovoljno vakcinisanih, i sigurno se neće riješiti dok ne bude 70, 80 odsto globalno imunizovanih. Da li je bolje da se svi vakcinišemo na vrijeme i vratimo se normalnom životu, a ne da se pitamo gdje treba da nosimo masku. Bez vakcinacije to ne možemo i sve ostalo je prazna priča”, objasnio je ministar.

Ministar je iznio podatke da je povećan broj ljudi na prvim pregledima, kao i na prijemima za bolnicu, te da je jedina stvar koja to može da spriječi – vakcinacija.

Tanjug
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.