Njemački novinar pomogao migrantima da pređu iz BiH u Hrvatsku

183

Hrvatska policija je u ilegalnom ulasku iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku zatekla kod Cetingrada osam stranaca, među kojima i njemačkog novinara (44) kojem se potom sudilo za ilegalan ulazak i krijumčarenje ljudima, ali ga je sud kaznio samo za ilegalan ulazak u Hrvatsku, saopćiila je Policijska uprava karlovačka.

Prekršajno odjeljenje Opštinskog suda u Karlovcu presudilo mu je da plati novčanu kaznu od 3.600 kuna (oko 940 KM) za ilegalan ulazak, ali nije uvažilo drugi dio optužnog prijedloga policije kojim su ga teretili za pomaganje migrantima u nezakonitom prelasku granice.

Najavljeno je da će se zbog oslobađajućeg dijela odluke suda stanica granične policije Cetingrad u zakonskom roku žaliti.

U policijskom saopćenju navodi se da se kriminalističkim istraživanjem utvrdilo da je njemački državljanin pomagao ostalim strancima u nezakonitom prelasku, čime je kršio Zakon o strancima, Zakon o nadzoru državne granice i Zakonik o šengenskim granicama.

Ne navodi se iz kojih je zemalja sedmoro ilegalnih migranata sa kojima je zatečen njemački novinar kod Cetingrada, već samo da su svi rekli da namjeravaju da Hrvatskoj predaju zahtjev za međunarodnu zaštitu.

Izvor Radio Sarajevo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.