NOVI PAZAR: Javni pozivi za nezaposlene iz kategorije teže zapošljivih lica

469

U okviru projekta ”Održive zajednice u Sandžaku – Od mjere do karijere”, raspisani su javni pozivi za nezaposlene iz kategorije teže zapošljivih kao i za podršku razvoju socijalnog preduzetništva. Konkursi će biti otvoreni do 22. novembra, a u petak će, za sve zainteresovane sa područja Novog Pazar i Tutina, biti organizovane info sesije na kojima potencijalni korisnici mogu saznati sve potrebne informacije o uslovima konkursa.

Pravo za dodjelu subvencija za samozapošljavanje, uz edukaciju i mentorstvo, imaju nezaposlena lica iz kategorije teže zapošljivih, povratnici po sporazumu o readmisiji, Romi i mladi ispod 30 godina sa prebivalištem na teritoriji Novog Pazara i Tutina. Drugi javni poziv se odnosi na dodjelu grantova za razvoj socijalnog preduzetništva, gdje mogu konkurisati registrovana udruženja građana. Kroz ovakve i slične programe – podsjeća projekt menadžer i član Gradskog vijeća Fevzija Murić, prošle godine zaposleno je 40 lica.

”Ovo je početak novog projekta ”Održive zajednice u Sandžaku – Od mjere do karijere”, kojim ćemo pokušati da kroz određene subvencije i donacije pomognemo našim sugrađanima da dođu do radnog mjesta”, kazao je Murić.

Subvencije za samozapošljavanje odobravaju se u formi donacije mašina, alata i opreme za rad u iznosu do 2.400 evra, a grantovi za razvoj socijalnog preduzetništva do 4.000 evra.

Projekat ”Održive zajednice u Sandžaku – Od mjere do karijere” dio je projekta Njemačke razvojne saradnje, koji sprovodi organizacija za međunarodnu saranju GIZ. Javni pozivi biće otvoreni do 22. novembra, do kada se kandidati mogu prijaviti u prostorijama Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA u Novom Pazaru i Tutinu. Info sesije o konkursu održaće se u petak.