Novi Pazar je najveći bošnjački grad na svijetu poslije Sarajeva

541

Prema popisu iz 2011. godine u Novom Pazaru je živjelo 77.443 Bošnjaka i 4.192 Muslimana, što su većinom također Bošnjaci.

Broj Bošnjaka u Novom Pazaru je još veći, jer su mnogi bošnjački doseljenici imali problem sa legalizacijom svojih kuća i prijavom mjesta boravka, a neki su po nagovoru jedne političke opcije bojkotovali popis.

Prema tome, Novi Pazar je drugi po veličini grad na svijetu po broju bošnjačkog stanovništva, odmah iza Sarajeva.

Prvih sedam decenija svoje historije Novi Pazar je bio čak i veći od Sarajeva.

Prema defteru (osmanskom popisu) iz 1528. godine Novi Pazar je imao 221 kuću, a Sarajevo 119 kuća. Dakle, Novi Pazar je bio tada duplo veći od Sarajeva.

Nakon toga, sve do 2. februara 1877. godine, kada je Novopazarski sandžak izdvojen iz Bosanskog vilajeta i pripojen Kosovskom vilajetu, Novi Pazar je bio drugi grad po veličini iza Sarajeva.

Ivan Frane Jukić je u svom Putopisu iz 1852. godine zapisao da Novi Pazar tada ima oko 4.000 kuća i oko 12.000 stanovnika, i da je drugi grad po veličini u Bosni, odmah iza Sarajeva, dok je na trećem mjestu po veličini bila Banja Luka sa oko 3.000 kuća.

Dakle, historija se ponavlja. Ponovo je Novi Pazar po broju Bošnjaka najveći bošnjački grad  na svijetu poslije Sarajeva.

Autor: Esad Rahić
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.