Od Beograda do Crne Gore za dva i po sata

680

Gotovo je izvjesno da će od januara sljedeće godine iz Beograda do Zlatibora građani moći da stignu za samo sat i 45 minuta, jer je jedan od najtežih zadataka, probijanje tunela u Trbušanima, realizovan.
Nadu da ovaj rok neće biti prekoračen uliva i to što se izgradnja mosta preko Zapadne Morave, koji se nalazi na ušću Kamenice u ovu rijeku, privodi kraju, a to je jedna od ključnih tačaka vezana za završetak obilaznice oko Čačka, piše Blic.

Drugim riječima, nevjerica koja je vladala da će kineska kompanija China Communications Construction Company (CCCC), završiti ovu dionicu od 30,96 kilometara godinu dana prije roka, otklonjena je.

To praktično znači da bi narednog ljeta građani koji automobilom krenu na odmor u Crnu Goru znatno brže trebalo da stignu do jadranske obale. Taj put će im u narednim godinama dodatno biti skraćen kada se završe i preostalih 107 kilometara putne infrastrukture od Požege do Boljara, čime bi se vrijeme putovanja od Beograda do crnogorske granice, sa sadašnjih šest, svelo na samo dva i po sata.

Neimari koji su angažovani na izgradnji auto-puta od Preljine do Požege kažu da oni ne znaju kada će država otpočeti realizaciju ovih 107 kilometara, ali ono što znaju to je da ni teške vremenske prilike ali ni problemi sa geologijom nijesu produžili interno zadate rokove kineske kompanije CCCC za završetak ove dionice.

“Probijanje tunela u Trbušanima dodatno je ubrzalo radove na izgradnji dionice auto-puta od Preljine do Požege. Kineski neimari i domaći podizvođači rade uprkos visokim temperaturama. U toku je i izgradnja mosta preko Zapadne Morave koji se nalazi na ušću Kamenice u ovu rijeku, u neposrednoj blizini petlje Pakovraće. Most je u ovom trenutku završen 80 odsto i radovi napreduju predviđenim tempom. Dugačak je 336 metara ima deset raspona, a najveći iznosi 36 metara“, kaže za Rinu Marjan Jerbić, nadzorni inženjer na izgradnji auto-puta Preljina-Požega.

On dodaje da je ova tačka gradilišta jedna od ključnih za izgradnju obilaznice oko Čačka pa je zbog toga u zoni mosta izveden i privremeni most kako bi se omogućila komunikacija na čitavom potezu ove dionice.

“Do sada su postavljene sve ležišne grede i stubovi, po 22, kao i 103 od 143 montažna nosača. Trenutno se izvode radovi na kolovoznoj ploči. Ovako dobrom tempu radova u velikoj mjeri doprinosi i dobra saradnja kineskih izvođača kompanije sa Ministarstvom građevine. Očekuje se da se radovi na ovom mostu uskoro završe čime se pravi veliki korak ka završetku obilaznice oko Čačka, što će doprinijeti rasterećenju saobraćaja koji trenutno prolazi kroz ovaj grad“, navodi Jerbić.

Za ministra građevinarstva Tomislava Momirovića, izgradnja dionice Preljina–Požega je jedan od najzahtjevnijih projekata jer prolazi kroz veoma težak geografski teren, a skoro jednu trećinu trase čine mostovi i tuneli.

“Projektu izgradnje auto-puta dodate su i tri obilaznice i to kod Gornjeg Milanovca, Požege i Užica na koje se čekalo više od pola vijeka. Mi ćemo potpuno povezati Zapadnu Srbiju i ovo je ogroman korak za čovječanstvo kao kada se gradila pruga Beograd–Bar i time cijeli ovaj kraj oživio. To smo i sada doživjeli samo u putnoj infrastrukturi. Veoma sam zadovoljan angažovanjem izvođača kineske kompanije CCCC i njihovom odlukom da se svaki dan radi u dvije smjene po 10 sati“, naveo je ministar Momirović.

Inače, prema ugovoru sa kineskom kompanijom CCCC, radovi na dionici Preljina–Požega trebalo je da se završe u prvoj polovini 2023. godine, međutim prilikom obilaska ovog gradilišta u aprilu ove godine Aleksandar Vučić je uspio da ubijedi generalnog direktora ove firme Džang Sjaojuena da obeća da će auto-put biti završen najkasnije do Božića 2022. godine.

“Neću da odem odavde dok ne obećaš to, moraćeš da prihvatiš taj rok jer nijesi upoznao tvrdoglavijeg čovjeka od mene“, rekao je tada Vučić Džangu u šali, ali ne odustajući od cilja.

To je urodilo plodom jer su se poslije desetominutnog ubeđivanja, Vučić i Džang rukovali, čime su kineski izvođači potvrdili da će auto-put Preljina–Požega biti završen najkasnije do 7. januara.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.