Oficir Vojske Crne Gore, ispod slika Karadžića, Mladića i Putina, srbuje u Bijelom Polju

797

Profesionalni pripadnik Vojske Crne Gore (VCG) Bojan Jovanović, oficir na službi u garnizonu u Kolašinu, kako se ispostavlja – pripadnik kafanske družine srpskih ekstremista iz Bijeloga Polja, kao i funkcionera Demokratskoga fronta (DF), tvrdi ili afirmiše stav da Francuska, zemlja-partner Crnoj Gori u NATO-u, „nije odavno naš prijatelj i saveznik”, jer je „bezbroj puta saplitala ovaj jadni i uništeni narod”.

Čiji „naš prijatelj i saveznik” i čiji „ovaj narod”? Jovanović prenosi da se to odnosi na Srbe i Republiku Srbiju, pa je Francuska „1992. uvela sankcije ovoj zemlji”, „1995. bombardovala Srbe u Bosni”, „1999. bombardovala Srbiju”, „2008. priznala Kosova”, „2015. glasala zaNa fejsbuk-profilu Jovanovića, oficira VCG – koji, prema našim nezvaničnim informacijama, ima čin poručnika i komandir je čete u Kolašinu – objavljeno je i ovo ekavizirano i stihovano „otkriće”: „Terao je Tito Srbe Novu godinu da slave, vešao ih na bukve i vrbe, samo Božić da zaborave”. Smrt Amfilohija Radovića je prokomentarisao: „Vječna ti slava i hvala Đedo!” Tvrdi i da je „ovo neka nova Crna Gora, na koju će se svi morati navići”.

Na temeju fotografija, takođe, razaznaje se kako oficir Bojan Jovanović, „u civilki” vrijeme provodi u objektu koji nazivaju „Srpski klub” u Bijelom Polju. Sastavni dio enterijera ovoga objekta su: Zastava Ruske Federacije; Grb Republike Srbije; slika Vladimira Putina; slika optuženoga za ratne zločine, pokojnoga Slobodana Miloševića; slika osuđenoga ratnoga zločinaca Radovana Karadžića; slika osuđenoga ratnoga zločinaca Ratka Mladića…

Vlasnik „Srpskoga klub”, prema medijskim objavama, Miljan Đukić – lokalni je funkcioner DF-a. Uz obavezne pivske flaše, društvo oficiru Jovanoviću u tom lakalu je i Radovan Rakočević (vidi linkove dolje), takođe funkcioner DF-a, iz stranke Milana Kneževića, jednoga od lidera DF-a, poslanika koji je ujedno i šef Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine.

Kako smo izvještavali, Rakočević, preko društvenih mreža, „targetirao” je učesnike protesta iz Bijeloga Polja povodom nasilnoga ustoličenja mitropolita Crkve Srbije na Cetinju, otkrivajući javno i identitet maloljetnika.

Takođe, Rakočević, prošle godine jedan od organizatora litijašenja po Bijelome Polju, učesnik je incidenta 5. septembra o.g. na stadionu FK „Jedinstvo”, kada je prekinuta utakmica 4. kola Druge Crnogorske fudbalske lige između FK „Jedinstvo” i FK „Cetinje”.
Grupica „navijača”, među kojima je Rakočević, na tribini je razvila srpske zastave, među kojima i one novokomponovane falsifikate s grbom Crne Gore, te provocirale fudbalere FK „Cetinja” i većinu okupljenih na stadionu. Na fotografiji se vidi i oficir VCG Bojan Jovanović, na tribini, neposredno iza Rakočevića.

Prema čl. 18 Zakona o VCG „lice u službi u Vojsci vrši službu politički neutralno i nepristrasno, u skladu sa javnim interesom… dužno je da se uzdržava od javnoga ispoljavanja svojih političkih uvjerenja… ne može biti član političke organizacije”. I Kodeks vojne etike („Sl. list Crne Gore“, 60/10) za pripadnike VCG definiše (ne)prihvatljive standarde ponašanja „uvijek i svuda“.

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.