Portparol predsednice Kosova: EU da ocene Vulinovu izjavu o srpskom svetu

442

Kancelarija predsednice Kosova ocenila je da izjava srpskog ministra Aleksandra Vulina o srpskom svetu „kao eufemizmu za Veliku Srbiju nije iznenađenje“ i da o takvoj retorici treba da sude i vlasti EU, „čiji deo Srbija namerava da postane“.

Portparol predsednice Kosova Vjose Osmani, Bekim Kupina izjavio je za prištinske medije da je Vulin „poznat po svojim ultranacionalističkim stavovima“.

„Vulin, umesto da projektuje Srbiju u EU, želi Veliku Srbiju. U stvarnoj politici, prva snažno isključuje drugu“, rekao je Kupina.

Dodao je da ta izjava „nije ništa novo“ i da su „velikosrpske izjave samo nastavak diskursa devedesetih godina prošlog veka i vremena Miloševićevog genocidnog režima“ koji je, kako je naveo, „proizveo ratove čije posledice i dalje osećamo“.

„O toj retorici treba da sude i vlasti EU, čiji deo Srbija namerava da postane“, rekao je on.

Kupina je napomenuo da je „takva izjava, takođe, u potpunoj suprotnosti sa stavovima administracije predsednika (SAD Dzozefa) Bajdena o nepromenjivosti granica država u regionu“.

Dodao je „da se država koju zastupa Vulin još nije izvinila za zločine koje je počinila na Kosovu“.

On je ocenio i da je „povratak pretećeg diskursa sa srpskim svetom pokazatelj da Srbija još uvek nije u stanju da se odvoji od genocidne politike Miloševićevog režima“.

Izvor Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.