Prijepolje / RAZVOJ STOČARSTVA ŠANSA ZA SMANJENJE NEZAPOSLENOSTI MLADIH

222

Prijepolje – Udruženje Nova vizija u partnerstvu sa firmom ES komerc započelo je realizaciju projekta „Program smanjenja nezaposlenosti mladih u prijepoljskoj opštini kroz razvoj ovčarstva“ uz podršku Ministarstva omladine i sporta RS.

Ilustracija
Aleksandar Mandić dipl. veterinar, edukator teorijske i praktične obuke mladih stočara, učesnika projekta, ističe da prirodni potencijali Opštine Prijepolje pogoduju razvoju stočarstva, proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda. Smatra da se u Opštini Prijepolje postojeći resursi nedovoljno koriste što dovodi do slabo razvijenog stočarstva.

– Razloga za to je više: veliki odliv stanovništva iz ruralnih sredina i pražnjenje sela, nedovoljna informisanost šire javnosti o ekonomskim i finansijskim potencijalima poslovnih ideja ovakve vrste, nedostatak inicijativa da se podstiče stočarstvo i mlekarstvo u ovom kraju kroz subvencije i druge finansijske aranžmane – navodi Aleksandar.

Mandić smatra da bi stočarstvo trebalo da bude osnovna poljoprivredna delatnost u ruralnim područjima opštine. Sve analize u ovoj oblasti dovode do zaključka da je podrška stočarstvu neophodna i da bi trebalo da se intenzivira u bliskoj budućnosti kako bi se stimulisali mladi da se bave stočarstvom i na taj način održao život na selu. Neophodna je podrška u povećanju stočnog fonda i poboljšanju rasnog sastava stoke, poboljšanju infrastrukture i povećanju proizvodnih kapaciteta za uspešno bavljenje ovom vrstom delatnosti. To su preduslovi za organizaciju ekonomski efikasne proizvodnje na domaćinstvima kako bi prihodi ostvareni u stočarstvu mogli da obezbede dobar kvalitet života domaćinstvima u seoskim područjima.

Stočni fond u regionu se konstantno smanjuje poslednjih trideset godina, što je trend karakterističan za celu Srbiju. Prema broju uslovnih grla ukupno se stočarskom proizvodnjom na području opštine Prijepolje bavi 3401 gazdinstvo, a najrazvijenije je govedarstvo. Uz govedarsku proizvodnju u Opštini Prijepolje se odgaja i veći broj ovaca i koza. Ovčarska proizvodnja je prvenstveno fokusirana na proizvodnju jaganjaca za prodaju tako da je proizvodnja ovčijeg mleka simbolična. Veće farme ovaca imaju po 50-tak grla u odgoju, dok je svega par većih farmi sa preko 100 grla. Odgoj je ekstenzivan i zasniva se na korišćenju travnih površina tokom letnjeg perioda i smeštaju u improvizovanim objektima u zimskom periodu.

Povoljni prirodni uslovi, umerena kontinentelna klima i bogatstvo biljnog sveta pružaju odlične uslove za bavljenje stočarstvom u Opštini Prijepolje. Projekat „Program smanjenja nezaposlenosti mladih u prijepoljskoj opštini kroz razvoj ovčarstva“ u skladu je sa potrebama i zahtevima mladih koji planiraju da pokrenu sopstvenu proizvodnju ovaca i ovčijih proizvoda. Sticanje novih znanja i veština mladih o ovčarstvu i plasmanu ovčijih proizvoda (upoznavanje sa novim tehnologijama, vrstama, načinima proizvodnje/prodaje) osnažiće mlade o modelima samozapošljavanja i aktuelnim tržišnim prilikama.

Projekat „Program smanjenja nezaposlenosti mladih u prijepoljskoj opštini kroz razvoj ovčarstva“ Sprovodi udruženje Nova vizija Finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

PP Media
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.