darija tipic kesarovic

Prošle godine u Srbiju se vratilo hiljadu srpskih državljana

176

BEOGRAD – Srbija je posvećena stvaranju uslova za potpunu reintegraciju povratnika i njihov kvalitetniji i sigurniji život, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Prema podacima iz Migracionog profila, tokom 2020. godine primljeno je 1.570 zahteva za readmisiju, za 1.191 zahtev data je saglasnost, a povratak ostvarilo 1.008 državljana Srbije.

Ministarka je na onlajn konferenciji „RE-Integrate – Ka održivom povratku i reintegraciji” rekla da za Srbiju uspešnost i održivost povratka ne znači samo korak ka priključenju EU već je i izraz trajne strateške opredeljenosti za kreiranje održivih i delotvornih rešenja podrške za povratnike.

Složenost migracionih tokova i subjektivni i objektivni faktori koji motivišu migrante uslovili su da pitanja održivog povratka i reintegracije povratnika budu stalno aktuelna, navela je ministarka.

Kako je dodala, loše obrazovanje, slabo poznavanje maternjeg jezika, nedostatak dokumenata koji su preduslov za prijavu na evidenciju nezaposlenih, kao i namera za što skoriji povratak u neku od članica EU, činjenice su koje u značajnoj meri otežavaju proces kreiranja i utiču na rezultate dostupnih mera ekonomskog osnaživanja povratnika, prenosi Tanjug.

Kisić Tepavčević je rekla da se povratnici po Sporazumu o readmisiji suočavaju sa nedostatkom dokumenata, nerešenim socijalnim, stambenim i ekonomskim problemima, socijalnom izolacijom usled nedostatka ili gubitka kontakata, slabom informisanošću o potencijalnim programima podrške.

Prema njenim rečima, sistem socijalne zaštite ima važnu ulogu u zaštiti povratnika koji imaju mogućnost da ostvare različita prava socijalne zaštite.

Martin Maute Keter iz Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke rekao je da migracije, ako su sigurne, uređene i regularne, mogu da doprinesu održivom razvoju i donesu koristi ne samo migrantima, već i zemljama porekla i odredišta.

„Ali migracije uvek treba da predstavljaju izbor, a ne nužnost”, rekao je on i naveo da Nemačka zato ulaže u nove mogućnosti u Srbiji u želji da podrži lokalne partnere u uspostavljanju okruženja koje mladima pruža perspektivu.

indeksonline.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.