Rekorder Bajram Omeragić: Bivši Ugljaninov saradnik i bivši Ljajićev savetnik 15 godina na čelu „Puteva Srbije

970

Rekord Bajrama Omeragića: Bivši Ugljaninov saradnik i bivši Ljajićev savetnik 15 godina na čelu „Puteva Srbije“

Piše Emili Samčević
Iako Zakon o javnim preduzećima ograničava mandat rukovodstvu u javnim preduzećima na četiri godine, član nadzornog odbora Javnog preduzeća „Putevi Srbije” Bajram Omeragić nalazi se na toj poziciji otkako ovo preduzeće postoji – punih 15 godina. Članstvo u nadzornom odboru koji broji pet članova skoro da je nepromenjeno od 2013. godine, od kada Bajram Omeragić, Veselin Osmajlić i Velimir Kopanja čine njegovu stalnu postavku.

Staž Omeragića duži je i od staža v.d. direktora „Puteva Srbije” Zorana Drobnjaka o kome su mediji pisali kao o najdugovečnijem vršiocu dužnosti direktora jednog javnog preduzeća u Srbiji, a koji tu funkciju obavlja i pošto je Državna revizorska institucija ustanovila da „Putevi Srbije” nepravilno posluju.

Prema poslednjem izveštaju iz registra Agencije za sprečavanje korupcije Omeragićeva naknada u „Putevima Srbije” mesečno iznosi 53.000 dinara, dok je prethodnih godina bila nešto manja – oko 43.000 dinara. U nadzorni odbor „Puteva Srbije“ Omeragić je prvi put imenovan 2006. godine, a do 2012. godine obavljao je funkciju predsednika.

Poslednje imenovanje Omeragića dogodilo se 3. juna ove godine pred istek mandata kada je rešenjima Vlade Republike Srbije na istoj sednici on razrešen i ponovo imenovan u isti nadzorni odbor opet bez ikakvog obrazloženja. Jedina razlika ovoga puta je što je Omeragić izabran za nezavisnog člana.

Prema Zakonu o javnim preduzećima nezavisni član, između ostalog, ne može biti član neke stranke. Omeragić je bio predsednik Političkog saveta Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA), čiji je predsednik Sulejman Ugljanin, a kako je rekao za Pištaljku iz stranke je istupio 2014. godine i trenutno nije ni u jednoj stranci. U sedištu SDA takođe smo dobili potvrdu da Bajram Omeragić više nije njihov član, ali da je to prestao da bude tek 2016. godine.

Na pitanje Pištaljke kako je moguće da uprkos zakonskim ograničenjima bude deo nadzornog odbora čitavih 15 godina, Omeragić je rekao: „To nije pitanje za mene, ja sam sebe ne biram“.

Inače, Omeragić je od 2016. do 2020. godine bio posebni savetnik potpredsednika Vlade i ministra trgovine i turizma Rasima Ljajića za šta je mesečno dobijao platu od 104.000 dinara koju je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Bajram Omeragić je pored funkije u „Putevima Srbije“ i direktor firme „Enerkom Energy” iz Sremske Mitrovice koja je u vlasništvu firme „Junuzović – Kopex“ iz Lukovca, BiH, koja se bavi trgovinom nafte, transportom i građevinskim radovima. Mediji su pisali da je vlasnik ove bosanske firme Amir Junuzović dva puta osuđivan za zloupotrebu i prevaru u poslovanju, ali da je uprkos tome njegova firma u poslednjih pet godina dobijala poslove od javnih preduzeća u Bosni u vrednosti od preko 20 miliona evra. „Enerkom Energy“ je osnovana u decembru 2016. godine da bi realizovala projekat izgradnje dve elektrane, saznajemo od Omeragića.

Prema podacima Agencije za privredne registre, ova firma sa jednim zaposlenim beleži gubitke koji pretežno odlaze za naknade na zarade – preko 600.000 dinara. Omeragić za Pištaljku objašnjava da je to trošak na njegovu godišnju zaradu, a da firma još uvek nema prihode jer projekat zbog kog je osnovana nije započet.

Bajram Omeragić je vlasnik i direktor firme za trgovinu na malo kozmetičkim i toaletnim proizvodima „Baksem“ iz Novog Sada koju je osnovao u maju ove godine i prokurista društva „Mobi Gas“ za proizvodnju industrijskih gasova koje, prema poslednjem objavljenom finansijskom izveštaju za 2019. godinu, beleži značajne gubitke u iznosu od preko 13 miliona dinara. Omeragić je bio i direktor ove firme do kraja 2017. godine.

Preuzeto pištaljka.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.