Reprezentativka Hena Kurtagić: ”Želim da budem kao Stefana Veljković i biću jednog dana

554

Svjetska odbojkaška federacija, FIVB, objavila je na sajtu SP 2021. u konkurenciji juniorki intervju sa Henom Kurtagić, blokerom juniorki Srbije iz Novog Pazara . U tekstu pod naslovom: “Želim da budem kao Stefana Veljković i biću jednog dana!”, FIVB Kurtagićevu predstavlja kao buduću odbojkašku zvijezdu na planetarnom ili svjetskom nivou.

Hena Kurtagić, srednji bloker u juniorskoj reprezentaciji Srbije, ne razmišlja puno da kaže da joj je Stefana Veljković idol.

„Ona je odličan igrač! Njeno blokiranje, njen učinak uopšte je sjajan! Želim da budem poput nje i jednog dana ću biti! “ 1.95m visoka zvezda srpske odbojke u usponu rekla je Volleiball Vorld-u u prostorijama FIVB Svjetskog prvenstva za odbojku do 20 godina u Belgiji.

„Trenutno nisam poput nje. Ja sam pomalo tiha osoba i tih igrač, a ona je poput čudovišta, poput zvijeri tokom igre. “ Kurtagićka je iznijela svoje mišljenje

Hena ima samo 16 godina, druga najmlađa igračica u timu Srbije u Kortrijku, ali već je stekla solidan niz iskustava i postigla je značajan iznos na prvenstvima starosne kategorije. Igrala je za svoju zemlju u najnovijim izdanjima Evropskog prvenstva u sve tri različite starosne kategorije. Godine 2020. osvoila je kontinentalno srebro za U19 i bronzu za kontinentalne za U17 i u oba navrata proglašena je za Dream Team najboljim srednjim blokerom.

Sve to, samo par godina nakon što se iz najneobičnijih razloga upustila u odbojku.

„Odbojkom sam se počela baviti prije tri ili četiri godine jer sam željela visoku ocjenu fizičkog vaspitanja u školi“, priznala je. „Ne znam šta se dalje dogodilo, ali evo me!“

I evo je, na Svjetskom prvenstvu do 20 godina, kao vodeća igračica svog tima, i plasirala se u polufinale i vrlo vjerovatno kreće prema još jednoj velikoj medalji i još jednoj nominaciji iz Dream Teama.

„Ovo prvenstvo je dobro iskustvo za mene i moje saigrače. Daćemo 100% za osvajanje medalja. Nivo je viši nego na evropskom prvenstvu. Jako je prvenstvo, sa ekipama iz drugih dijelova svijeta, i to je veliko iskustvo, posebno za mene, jer sam jedan od najmlađih igrača ovde. Dobro mi je da igram sa i protiv sportista koji su stariji i samim tim bolji od onih mojih godina. Naravno, nadam se da ću biti i pokušaću ponovo da budem ovdje u Dream Teamu, ali ne znam da li će se to dogoditi. Možda! Vidjećemo…”

Hena Kurtagić je takođe preduzela prve korake na višem nivou. Sa svojim klupskim timom TENT Obrenovac proslavila je titulu državnog prvaka 2020. godine i srebrnu medalju 2021. godine, igrala Ligu šampiona i izborila polufinale Kupa CEV. Takođe je dobila poziv da trenira sa seniorskom reprezentacijom svoje zemlje, vladajućim svjetskim i evropskim šampionima, i smatrala je da je to sjajno iskustvo učenja.

„To je bilo pomalo čudno, jer sam tamo bila najmlađa i tamo su bile Tijana Bošković, Brankica Mihajlović, Milena Rašić …, najbolji igrači svijeta, i, naravno, bila sam pomalo zastrašena“, rekla je. „Čak i samo njihovo gledanje bilo je sjajno iskustvo, a kamoli igranje s njima.

„Daću sve od sebe kada i ako trener misli da sam spremna za moj debi u nacionalnom timu.“
Hena je odbila da ukaže na bilo kakve posebne interese koje bi mogla imati van odbojke.

„Samo odbojka! Svaki dan, cijeli dan – odbojka! “ rekla je. „Ove utakmice, ta prijateljstva, sva putovanja su stvari koje me motivišu da svakodnevno vrijedno treniram. Volim odbojku i tu sam da igram. Donosi najbolje iz mene i tu sam da pružim sve od sebe. “

Jasno je da se za ambicioznog, predanog i vrijednog mladog sportistu snovi brzo pretvaraju u realne ciljeve.

„Moj trenutni san je da osvojim zlatnu medalju na ovom svjetskom prvenstvu“, rekla je Hena Kurtagić. „U budućnosti sanjam da igram na Olimpijskim igrama i da se pridružim nekim od najboljih klubova na svijetu, kao što su VakifBank, Eczacibasi i Fenerbahce. Kad ostvarim ove snove, sanjaću nove”.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.