Rožajac Ernes Kalač bio je bliski saradnik Angele Merkel

727

Član delegacije izbjegličkog olimpijskog tima iz Njemačke i nekadašnji bliski saradnik njemačke kancelarke Angele Merkel, Ernes Kalač kaže da želi da bude dio sportskog i ekomnomskog razvoja Crne Gore. Ovaj Rožajac koji je i univerzitetski profesor u Njemačkoj izgradio je uspješnu sportsku i političku karijeru u najrazvijenijoj zemlji u Evropi. Smatra da može više i da njegova misija nije završena, posebno kada je u pitanju njegova rodna Crna Gora.
[ Autor: Portal RTCG ]

ERNES KALAČ

Ernes Kalač počeo je karate karijeru u Rožajama, a u Njemačkoj je izgradio sportsku i političku karijeru. Bio je državni sekretar u njemačkoj Vladi i blisko je sarađivao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Trenutno je član delegacije izbjegličkog olimpijskog tima i bliski saradnik predsjednika Međunarodnog Olimpijskog komiteta Tomasa Baha.

Kalač je bio karatista pa kik bokser. Kaže da borbeni duh nosi iz Crne Gore. Bio je državni sekretar za migracije u njemačkoj Vladi.

„Puno sam radio i svoje iskustvo sam prenio na papir. Napravio sam koncept koji mi je dao mogućnost da se bavim politikom. Taj koncept je napisan na bazi moje integracije u Njemačkoj, mog sportskog iskustva i on je jako popularan u toj zemlji“, kaže za TVCG Kalač.

Ovaj uspješni Rožajac predaje i na Univerzitetu u Hajdelbergu.

„Čovjek je siromašan ako nema znanja. Možete imati novca, ali znanje je bogatstvo. Kao sportista imao sam cilj da završim fakultet i doktoriram sa programom integracija kroz sport. Naravno da sam ponosan, ali imam osjećaj da treba puno više da uradim, konkretno za Crnu Goru. Smatram da treba da budem dio razvoja Crne Gore kako u sportu, tako u ekonomiji i politici“, kazao je on.

Kao blizak saradnik Angele Merkel kaže da je pokušao da napravi sponu između Njemačke i Crne Gore, ali su rezultati bili veoma mali.

„Žao mi je što je to tako. Ja sam se bavio sportom i politikom u Njenačkoj, Njemačka je moja domovina i čovjek mora da se ograniči. Želja mi je i dalje da napravim sponu ako politika ima interes, ako nemaju interes, ne znam zašto bih se ja borio. Mene interesuje Crna Gora. Zato sam oformio Fondaciju kako bih motivisao djecu i koja im pomaže“, istakao je on.

Za četiri godine stipendirao je 140-toro djece od 6 do 12 godina.

„Oko 40 hiljada sam uložio za te stipendije. Mislim da djeca treba da znaju da neko misli na njih“, kazao je on.

Ističe da prati svaku utakmicu crnogorskih olimpijaca i da u svakom slobodnom trenutku ide kod njih da ih bodri.

„Tako mi je žao kada izgube jer su mnogo utučeni zbog toga. Nadam se da ćemo ove godine slaviti njihovu medalju“, istakao je Kalač.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.