Sajam poljoprivrede u Sjenici /VIDEO/

738

Nakon pauze od godinu dana zbog korone ponovo u Sjenici na istom mjestu različiti izlagačiti na 17. Sajmu poljoprivrede. Svakako, uvijek pažnju privlače stočari koji izlažu I takmiče se s najboljim grlima. Jedan od njih Bihorac Muamer iz Zaječića. I dosad se, kaže, takmičio, ali zna se, poručuje, šta se priznaje

–Samo prvo, ništa drugo, treće.

U Sjenici kaže, ništa ne treba osim novaca a da bi se zaradilo mora se raditi.

–Sa stokom, mukom. Dvjesta ovaca imamo, u kući je osam članova i rade svi.

Iz Potreba, domaćin koji je uvijek na Sajmu osvajao I prva I druga I treća mjesta. A kad se osvoji prvo mjesto, onda stižu I ponude.

–Hiljadu eura može da se proda ali merak ne prodaje niko za pare.

I svi su najbolji, I zanimljivo s istim imenom.

–Tarzan, Tarzana više. Tarzan je jedan iz filma a ovdje više Tarzana ima.

Ipak, posebne su bliznakinje iz Ursula Edina I Enela.

–Dolazeći ovdje svake godine lično sam se odlučila baviti poljoprivredom.Nabavila sam prvu turu sjeničkih ovaca, 75. Imam romanovski 30 I četiri ovna. Zajedno, ali ja imam moje ovce kući a sad podršku sestri dajem. Imam 111 ovaca, dvadeset I troje što veće što krupnije stoke, sve to stignem. I djeca, I kuća I stoka I sve, pričaju sestre.

Bez obzira na sve obaveze, lošu prošlu godinu, pa ovu za koju najavljuju da bi za poljoprivrednike mogla biti teža od prošle, pune su optimizma.

–Nema odustajanja, kad nešto riješiš moraš samo da ideš naprijed. Nema pao sam I ne mogu da ustanem. Mora uvijek da ustaneš I da se boriš da bi opstao. Ne može kod nas na selu drugačije da se preživi. I konje sam držala ali za naše potrebe da, recimo, privučeš sijeno ali onda smo odlučili da ih maknemo, kaže Edina.

Uz sve što muči poljoprivrednike, stočare koji nisu ni upućeni kako treba, kako kažu sestre iz Ursula, nema odustajanja. Ne odustaje ni sedmogodišnji Emir iz Kijevića, sela između Cetanovića I Krća.

–Dignem se u pet, otjeram krave u livadu, poslije on dođe po mene autom, pa poslije opet pomažem I kad je mrak, priča Emir.

Sajam otvorio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede pozivajući poljoprivrednike da intenzivnije sudjeluju u prijektima iz oblasti kojima se bave.

–Mnogo su važne premije I subvencije. Šaljite zahtjeve, pripremajte dokumentaciju. Ima subvencija za koje znate, ima I onih koji su vezani za Svjetsku banku. Uskoro će biti Javni poziv, konkurišite, borite se. Imate prijatelje tamo, a radit ćemo sve zajedno da država ovdje prisustvuje I kroz ta sredstva I na takav način, kaže Zaim Redžepović državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Opština će, poručuje predsjednik Mujagić, nastaviti da ulaže kako bi ovaj bogati kraj dobio mjesto koje zaslužuje, ne samo u državi.

–Poljoprivreda, stočarstvo I poljoprivredni proizvodi naša su šansa za brži I bolji razvoj, podizanje standarda svih naših građana, naglašava Munib Mujagi

Da ocijeni najbolju stoku svake godine na Sajmu profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, . Do 2020. godine država Srbija dala je 54 milijarde dinara za razne subnevcije ruralnim područjima a efekat gotovo nikakav na terenu.

–Ljudi se žale da sve živo plaćaju, da pedigree plaćaju pet hiljada dinara što ne mogu da vjerujem ako pedigree košta 930 dinara s PDVom šta je još četiri hiljade trošak tih ljudi. Ne krivim mnogo odgajivače već osnovne organizacije koje vrše kontrolu produktivnosti pa na osnovu čega šalju dalje papirologiju preko regionalne do centralne da bi oni mogli ostvariti subvenciju. Jedan od ovih je bio da sjenička ovca ne jagnji težu jagnjad od 2,7 kilograma. Neka kažu, dal su imali lakšu jagnjad od 2,5 kilograma? Ispod tri koja nam bude mi je ne kapiramo. Eto, to je suština, naglašava prof.Cvijan Mekić Poljoprivredni fakultet, Beograd

Svaki od izlagača trebao je imati papir o vrijednosti grla. Zakazale su službe koje stočarima vode papirologiju, a za šta ih oni, između ostalog, plaćaju. Kvalitet grla ovim ljudima niko I ništa ne smije dovesti u pitanje.

Izvor / Foto SANA
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.