“Sandžak” odzvanjalo sportskim tlom Sjedinjenih američkih država / DIJASPORI SRCE U SANDŽAKU

401

Čuli smo jednom mudru izreku koja kaže: “Najlakše je biti patriota u svom rodnom mjestu. Nego… Pravi si patriota kad ime Sandžak uzdigneš visoko tamo gdje za njega nisu puno toga čuli”.

Ekipa FK Sandžak NYC uspjela je ono što se rijetko uspjeva u spotu za tako kratak vremenski period. Hrabri izabranici Kemala Hota, fudbalskog znalca i velikog zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu, baš onako kako i priliči imenu kluba, “sandžački”, odvažno i hrabro uspjeli su premostiti i posljednje prepreke, plasirajući se u Prvu Cosmopolitan ligu. Na krilima fantastičnih partija i vanserijskih golova bivšeg igrača FK Jezero i Gusinje Mesiha Čekića, strateg Kemal Hot uspio je ono što je malo ko vjerovao da se može uraditi za samo četiri godine postojanja, ali, kažu, takvi su ti Sandžaklije. Uporni, hrabri i spremni na svaki izazov.

U glavnoj utakmici prvenstva, u baražu sa ekipom Japana slavili su minimalnim rezultatom, a strijelac je bio izvrsni Haris Šabović eurogolom iz slobodnog udarca.

Gol Harisa Šabovića:

https://www.facebook.com/watch/?v=535511590790545

To je bio rezultat zbog kojeg im se ovih dana među našom iseljeničkom zajednicom u Njujorku dive svi istinski ljubitelji fudbala. U “odlučujem danu” za izabranike Kemala Hota je oko 300 navijača bilo podrška. Nakon posljednjeg zvižduka uslijedilo je nezapamćeno slavlje.

„Hvala svima koji su došli da nas podrže. Ovo je veliki uspjeh za našu zajednicu i nadam se da ćemo i u višem rangu takmičenja bilježiti dobre rezultate“, kazao je Haris Šabović, prepun emocija zbog činjenice da je vlasnik gola odluke.

Iako su “najbučniji” bili Ermin Piksi Dervišević, čovjek koji je u svoje vrijeme bio, ali i do dan danas ostao mađioničar sa loptom, ali i Feka Redžepagić, prijatelj kluba koji je svo vrijeme bio rame uz rame sa ekipom, ipak je u glavnom fokusu bila 74-godišnja Vaka Sujković koja je pored same aut-linije bodrila ekipu Sandžaka. Po grimasama na lici i pokretu ruku, kažu prisutni, vidjelo se da se “uživjela” u utakmicu i da su sekunde falile da i sama obuče dres sa sandžačkim grbom.

„Došla sam da gledam Amera Hota. Mog Amera. To je sin od mog sestrića. Dovezla sam njega i njegovu majku. Pogledajte samo kako igra“, ponosno je kazala nana Sujković.

A njen Amer opravdao je nanine riječi. Nepremostiva prepreka bio je za sve japanske napadače, te uz golmana Arslana Dacića bio bedem odbrane ekipe Sandžaka.

„On je pravi ‘Kineski zid’ za Japance“, nakon jednog vazdušnog duela kaza vatreni navijač Mede Redžepović.

Među navijačima bili su i članovi ekipe “Bošnjak United”, kluba koji je osnovan prošle godine.

„Sjajni su to momci. Podržavaju jedni druge“, u zadovoljstvu ističe Šeka Kolenović, veliki zaljubljenik u fudbal i čovjek koji je oduvijek podržavao sportiste iz naših krajeva.

Nakon što je Sandžak poveo, advokat Almir Hot je bio siguran da je ovo „riješen slučaj“.

„Japanci nemaju šta da traže. Vidi se da su lošija ekipa“, siguran je bio Hot.

Kako je utakmica odmicala, vidjelo se da je advokat bio u pravu. Sandžaklije su imale nekoliko izglednih šansi, ali je rezultat ostao nepromijenjen.

Rožajac Arslan Dacić, golman koji je branio za mnoge ekipe iz Crne Gore i Srbije, od početka osnivanja kluba je na golu Sandžaka.

„Već pet godina sam u SAD. Vjerujem u ovaj projekat koji je pokrenuo Kemal Hot. U našem klubu su izuzetno dobri momci, igraju fudbaleri svih nacija i vjera s’ našeg područja. Šaljemo poruku da možemo zajedno i da smo kao familija“, kaže nekadašnji golman Ibra, Jedinstva, Berana, Jezera, OFK Bar, Apatina.

Dodaje da je u svojoj karijeri svaki baraž dobio.

„To sam rekao sinoć i Kemu: Nemoj da brineš. Sigurno pobijeđujemo”.

A Kemo oduvijek skroman. “Ekipa je najbitnija. Oni su ovo i zaslužili, ja sam samo jedan šraf u cijelom sklopu koji je uspio da ih poveže, sastavi i da vjerujem u njih. Mi smo kao braća, kao porodica. Vjerujte mi da je to glavna šifra uspjeha”, kazao nam je Hot.

Nije stigao ni da završi što je naumio reći, a članovi tima priuštili su mu ono za šta živi svaki trener. Ovacije i “bacanje u zrak”, kako samo mogu doživjeti najveći u ovom poslu.

Dodaje da je u svojoj karijeri svaki baraž dobio.

Kemal Hot je blistao od sreće.

„Ovo su sjajni fudbaleri i još bolji ljudi. Veliki rad stoji iza ovog rezultata. Da bi došli do ovog uspjeha odricali smo se posla i familija, trenirali i kada su bili loše vremenske prilike. Vjerovao sam i vjerujem u moje momke. Hvala svima koji su došli da nas podrže. Očekujemo da će ta podrška od našeg naroda u većem rangu takmičenja biti još veća“, kazao nam je Hot.

Takmičenje u Prvoj Cosmopolitan ligi počinje u septembru .

„Sada slijedi manji odmor, nakon čega ćemo početi sa pripremama. Vjerujem da ćemo spremni dočekati početak takmičenja i da ćemo pokazati da ovaj uspjeh nije slučajan“, kazao nam je nakon utakmice Mesih Čekić, bivši fudbaler Gusinja i Jezera.

Pobjeda se slavila u Astoriji, a nakon toga dio ekipe je obišao i restoran „Čakor“ u Bronksu.

„Oj, Sandžaku, lijepo ti je ime, prva Cosmopolitan liga za tebe ne gine”, pjevalo se te večeri u restoranu Ismeta Šujaka.

Cijeli meč  i fotografije možete pogledati na linku u nastavku teksta:

Tekst:
Sana Press / Hamza Škrijelj
Sead Hodžić

Foto:
FK Sandžak NYC
Fokuspress.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.