Sandžak/ Protiv investitora Munira dvije NANE ŠTRAJKUJU GLAĐU ZBOG ZIDANJA ZGRADE U KOMŠILUKU

4891

Gordana Mezildžić (68) i Milanka Bojović (65) iz Prijepolja odlučile su da ne dozvole susjedima da izgrade objekat jer tvrde da zbog njegove visine neće imati prirodne svjetlosti sedam domaćinstava

Gordana Mezildžić (68) i Milanka Bojović (65) štrajkuju glađu zbog komšija koje u Ulici Šućra Džidića u Prijepolju, na mjestu na kom je bila kuća, sada zidaju zgradu, iako na to, tvrde ove dve bake, nemaju pravo.

Gordana za Kurir kaže da je kardiološki pacijent, da je već jednom štrajkovala glađu zbog istog problema i da sada pije samo vodu kako bi mogla da uzima lekove.

– Sjedimo napolju, smrzavamo se, gladujemo drugarica i ja. Srčani sam bolesnik, prije 10 dana sam operisala i oči, ali se borim jer znam da sam u pravu. Zdravlje ne žalim da bih dobila pravdu. Kuću smo zidali pokojni muž i ja od 1981. godine od naših radničkih plata. Ne mogu tek tako da bacim kuću ili živim u njoj u mraku, a zbog te kuće mi je muž oboleo i umro mlad.

– Prije ću da umrem i zapalim se ispred kuće samo da bi se ispoštovali pravda i zakon – priča Gordana, tvrdeći da je površina parcele na kojoj se zida sporni objekat, kako ističe, 2,64 ara, a da bi susjedi tu podigli zgradu, potrebno je da bude najmanje površine tri ara.

– Tu je ranije bila kuća od 92 kvadratna metra. Oni tu sada hoće da podignu objekat od 690 kvadratnih metara, što je 80 odsto parcele. Planirani objekat bio bi visok 14,5 metara, a moja i još šest porodica bili bismo u mraku jer ne bismo imali ni sunca ni strujanja vazduha – kaže Gordana i dodaje da su se zbog problema obraćali građevinskoj inspekciji, opštinskom veću, načelniku opštine, ali da su njihovi prigovori odbijeni kao neosnovani jer Jasna Trepalovac, vlasnica placa i izvođač radova, poseduje građevinsku dozvolu, koju je dobila u opštini Prijepolje.

U građevinskoj dozvoli u koju je Kurir imao uvid navodi se da Jasna Trepalovac ima pravo da zida objekat od 690 kvadrata, koji podrazumeva podrum, prizemlje, dva sprata i potkrovlje, i to visine 14,36 metara. Ipak, Gordana tvrdi da će tim objektom, osim sedam domaćinstava, trpeti infrastruktura, koja nije riješena (struja, voda, kao i kanalizacija, koja se već sada povremeno izliva na ulicu).

– Naša borba traje devet mjeseci. Oni imaju građevinsku dozvolu, to stoji, ali ako u lokacijskim uslovima stoji da mora da ima tri ara da bi se gradila porodična kuća, a ne stambeno-poslovni prostor, zašto se izdaje dozvola koja ugrožava cijelo okruženje? – pita Gordana.

Pozvali smo nadležne u opštini Prijepolje, ali nam je rečeno da su na njihovoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku objavili da ovo nije slučaj divlje gradnje, da je opština izdala dozvolu jer su za to ispunjeni svi uslovi.

Jasna i Munir Trepalovac

Sve radimo po zakonu, one nas kleveću i bacaju se pod kamione sa šljunkom

Jasna Trepalovac, vlasnica placa i investitorka objekta koji se zida, kaže da ona i njen suprug Munir sve rade o zakonu i da nikome nisu uzeli ni milimetar posjeda, niti bilo koga ugrožavaju. – Nas komšinice kleveću, niko nam se i ne javlja. Više od 30 godina radimo u Njemačkoj i novac investiramo ovdje. U lokalima ćemo zaposliti ljude, radimo nešto dobro za naš grad. Zar nam je to hvala? – pita se Jasna. Munir za Kurir navodi da su građevinsku dozvolu dobili 22. avgusta 2020.

– Imamo prijavu radova, plaćamo porez, plaćamo komunalije, sve namete opštini koji se od nas zahtevaju. Čak smo dali i dio novca za popravku trafostanice. I kada sam donirao za bolnicu, govorili su da to radim samo da bih kupio poene da zidam na divlje. Tužio sam ih zbog klevete, mjesecima preživljavamo agoniju. Već su nam jednom obustavljali radove, od 22. aprila do 4. oktobra, čak nisu dali da vozila priđu mom objektu. Te žene se bacaju pod kamion sa šljunkom, a policija nama kaže da ne mogu da ih sklone. Mi već imamo veliku štetu jer su nam pet puta vraćali mikser, pa su ljudi malter mješali ručno – priča Munir, još jednom navodeći da ima potpunu dokumentaciju koja potvrđuje sve što govori.

(Kurir)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.