Šejh muslimana u Italiji Abdurrahman – Rosario Pasquini je preselio na ahiret

1290

Rođen je 13 juna 1934.g., u mjestu Fiume – Rijeka, Hrvatska. 1957.g., završava pravni fakultet u Milanu. 1959.g., polaže advokaturu, kojom se aktivno bavi od 1960 do 1972.g..

Kada je primio islam napustio je poziciju savjetnika premijera Italije koju je obnašao do tada, nakon čega se predaje da'avetsko – misionarskom radu. Bio je zamjenik predsjednika islamskog centra u Milanu i džamije el-Rahman.

Prvi je koji je podigao džamiju sa munarom i kupolom u Italiji 1988.g., napisao je preko 300 djela o islamu na talijanskom jeziku i bio je sebeb stotinama italijana da prihvate islam. Iza sebe je ostavio brojna predavanja.

Naime, još kao mali biva poljuljan u hrišćanskom vjerovanju, kada su mu za Božić roditelji rekli da ide na spavanje a ujutro će Božić Bata da donese poklone. Desilo se da je ožednio u snu, pa se probudio i čuo roditelje kako razgovaraju gdje će koji poklon da stave – što mu je dalo do znanja da je sve u pitanju gluma!!

Слика може припадати 1 особа, брада и у затвореном

Kada odrasta, vremenom napušta kršćanstvo, nakon čega postaje komunista i ateista.
1970 godine aktivnije se bavi proučavanjem religija tragajući za Istinom i Pravim Putem, da bi se kasnije 1973.g., susreo sa trgovcem Arapom koji mu je bio zanimljiv zbog toga što je stalno izgovarao riječi el-Hamdilillah – hvala Bogu – prodao ili neprodao!!
To ga je navelo da se bolje upozna sa islamom, kojeg ubrzo za tim prihvata!

1977.g., izdaje časopis “الرسالة الإسلامية” (Il Messaggero dell’Islam) – koji je tada imao velikog uticaja na širenje islama u Italiji, koji se objavljivao do 2017.g..
1980.g., osniva školu za učenje arapskog jezika – Circolo Filologico.
1989.g., osnovao je Vakufsku direkciju u Italiji.

Слика може припадати 3 особе, људи стоје, људи седе и напољу

1990.g., osnovao je Uniju islamskih udruženja i asocijacija Italije.
1991.g., osnovao je izdavački kuću el-Kalem (Edizioni del Calamo), koja je objavila i štampala 200 izdanja do sada, među kojima je i prijevod Kur'ana od šejha Abdurrahmana – Rosario Pasquini, kojeg je objavio 2018.g..
U svim ovim aktivnostima imao je zdušnu podršku dugogodišnjeg aktiviste na islamskom polju djelovanja imama Ali ʿAbd al-Latìf Abu Shwaima.

Sa svojim dugačkim naučnim iskustvom i dobrim poznavanjem prava bio je pravi posrednik i spona između italijanskog društva i državnih institucija i muslimana različitog porijekla koje se doseljavalo u Italiji.

Слика може припадати 1 особа и споменик

Nakon duže bolesti, 22 marta 2022.g., u 88 godini života, je preselio na ahiret, a vijest o njegovom preseljenju i izraze ta'azije i sućuti prenijeli su brojni imami i aktivisti na islamskom polju rada. Ukopan je u mezarju pored džamije el-Rahman.
Rahmetullahi ‘alejhi rahmeten vasi'ah

By Sead Jasavic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.