Šešelj udario na Ugljanina i SDA – ”Ko kaže da se u Srebrenici desio genocid, zatvoriti ga na 20 godina”

8142

Srpska radikalna stranka (SRS), čiji je lider Vojislav Šešelj, zatražila je danas da se za sve koji javno tvrde da se u Srebrenici desio genocid uvede kazna zatvora od 20 godina.

– Te opasne antisrpske pojave moraju se saseći u korenu i zato SRS ponavlja zahtev da Narodnoj skupštini hitno predloži dopunu Krivičnog zakonika, da se tvrdnja da se u Srebrenici desio genocid inkriminiše kao krivično djelo i da kazna bude 20 godina zatvora – navodi SRS u saopštenju.

Srpski radikali, smatraju da bi takva kazna bila način da Srbija zaštititi od opasne namjere da se srpski narod proglasi genocidnim i da budućim generacijama nametnu takav žig.

SRS navodi i da je opsano što se takve antisrpske tvrdnje čuju i u najvišem zakonodavnom tijelu i podsjećaju da su poslanici Sulejmana Ugljanina podnijeli prijedlog rezolucije o priznavanju izmišljenog genocida u Srebrenici.

Radikali kažu, da je podnošen sličan prijedlog rezolucije koji su i tada potpisali i poslanici SDA, ali i Marinika Tepić i dva aktuelna pomoćnika ministra u kabinetu Gordane Čomić.

– U Srebrenici nije bilo genocida i ovu istinu Srbija mora institucionalno da zaštiti zato što je to jedan od najvažnijih državnih i srpskih nacionalnih interesa – navode radikali.

Genocid u Srebrenici je ratni zločin izvršen u julu 1995. za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Genocid se sastojao od masovnih, planski provedenih ubistava zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka između 12 i 77 godina. Desio se u regionu Srebrenice, a izvršile su ga Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića te paravojna formacija “Škorpioni”

(Novosti)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.