SJENICA I ROŽAJE REALIZUJU PREKOGRANIČNU SARADNJU: Preko zanatstva brže do posla

325

U okviru Craftsman projekta koji se sprovodi posredstvom programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, IPA II, realizovan je niz aktivnosti u promociji zapošljavanja i mobilnosti radne snage kroz povećanje zapošljivosti u oblasti zanatstva.

Projekat sprovode Srednja stručna škola u Rožajama i Tehničko poljoprivredna škola u Sjenici. Prema riječima Amele Kovačević Kalender, jedna od najvažnijih aktivnosti je štampanje vodiča za otpočinjanje biznisa u cilju podsticaja razvoja zanatstva.

“Vodiči su podijeljeni direktnim korisnicima a biće distribuirani i zavodima za zapošljavanje Rožaje i Sjenica. Urađen je i sajt koji predstavlja zanatstvo u Crnoj Gori i Srbiji, odnosno brojne zanatlije kojih žive od svog posla”, kaže Kovačević Kalender i dodaje da su Srednju stručnu školu u Rožajama opremili potrebnim alatom, vrijednim oko sedam hiljada evra.

Projekat traje 17 mjeseci a intenziviraće se saradnja sa nezaposlenim osobama koje namjeravaju da se bave zanatstvom, kako bi bile realizovane njihove ideje za biznis.

“Kancelarije za razvoj zanatstva u Rožajama i Sjenici su svakodnevno otvorene i na usluzi su svima koji imaju želju da se bave zanatstvom. Ostvarićemo saradnju sa resornim ministarstvima kako bi radili na poboljšanju položaja zanatlija, kao i prekograničnoj saradnji između dvije opštine”, kaže Kovačević Kalender, naglašavajući da je projekat podržala Evropska unija.

Izvor: Dan