SKANDAL / Albanski tajkun: “Tako će predsjednik dugovati uslugu”

220

„On (Tači) je zvao predsjednikovog brata i posle dva minuta ga je zvao predsjednik rekavši – donesi ih ovdje, ostavi te tamo, jer tako kapitalizuješ mene a ja ti posle sve pokrivam – To bih rekao da je dobro rješenje…“

U razgovorima snimljenim u junu ove godine, albanski tajkun Rezart Tači navodi da će im predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dugovati uslugu ako otvore račun u „predsjednikovoj banci“.

U dokumentu suda u Palermu se navodi da se iz telefonskih razgovora 15. juna 2021. godine saznaje da je Tači tvrdio da je zainteresovao i predsjednika Crne Gore dobijajući mogućnost da obavi operacije preko “Predsjednikove banke” koja bi se, zahvaljujući svom pozamašnom iznosu, kapitalizovala.

Daniele Čestagali prepričava delove svog razgovora sa Tačijem osobi čije se ime ne zna.

“Nisam ti odgovarao jer me je zvao on… poziv od predsjednika Bos..Crne Gore…račun otvara direktno u banci bez bilo kakvih komunikacija….otvoren je u predsjednikovoj banci…tako će predsjednik dugovati uslugu. On mu je rekao: donesi ih ovdje, bez problema a ja ću sve da pokrijem, uradiću sve što treba …. On (Tači) je zvao predsjednikovog brata i posle dva minuta ga je zvao predsjednik rekavši – donesi ih ovdje, ostavi te tamo, jer tako kapitalizuješ mene a ja ti posle sve pokrivam – To bih rekao da je dobro rješenje…”

Đukanović je pomenut u dokumentu istražnog sudije suda u Palermu Alfreda Montalta u predmetu kojim je obuhvaćen bivši albanski naftni tajkun Rezart Tači koji sa nekoliko italijanskih državljana sumnjiči zbog mogućeg pranja preko 20 miliona eura.

Portal RTCG je objavio izvještaj istražnog sudije u kojem je, osim crnogorskog predsjednika, pomenut i njegov brat Aco, pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore.

Izvještaj o istražnim radnjama suda u Palermu, koje je potpisao istražni sudija Alfredo Montalto, sadrži transkript razgovora Rezarta Tačija i osumnjičenog italijanskog državljanina Danijelea Čestagallija, gdje se vidi da Tači pominje Đukanovića, u kontekstu intervencije da bi se preko „predsjedničke banke“ iz Crne Gore obavila međunarodna isplata, navodi portal.

Na strani 17 italijanskog istražnog izvještaja navodi se kako su istražitelji utvrdili, koristeći otvorene izvore, da su crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov brat Aco Đukanović, 2006. godine i kasnije, učestvovali u privatizaciji nekadašnje Nikšićke banke, koja je postala Prva banka Crne Gore.

Osim na strani 17, transkript Tačijevog razgovora pominje se i na strani 58, gdje se vidi da je pomenut takođe aktuelni predsjednik Crne Gore.

Dokument suda u Palermu prvi je objavio albanski novinar Timi Samardžiu, u emisiji Zona Zero na Top News TV, ističući da se iz tih dokumenata jasno vidi transfer velike količine novca za potrebe mafijaške organizacije „Koza nostra“, dodaje portal.

Ispostavilo se da je Rezart Tači, prema tom dokumentu, sarađivao sa osobama koja su pod istragom policije u Italiji, a to su Danijele Čestagalli, Fabio Petrucela i Frančesko Zumo. U junu ove godine, a radi dogovaranja sa Tačijem kako da se sprovedu operacije, Petrucela i Čestagalli došli su u Albaniju preko Crne Gore, što se i navodi u italijanskom sudskom dokumentu.

Sudija Alfredo Montalto potpisao je izvještaj o preliminarnim istražnim radnjama 4.novembra ove godine.

Fabio Petrucela je optužen da je sarađivao sa Čestagalijem, Tačijem i drugim, zasad nepoznatim osobama, za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra, a u vezi pranja 22.340.285 eura. Ovaj iznos je uzet od banke „Banca delo Stato” na ime Frančeska Zuma, a za potrebe mafijaške organizacije. Ta transakcija se, po navodima iz ovog sudskog dokumenta, sastoji od kupovine argentinske obveznice za četiri miliona eura, uz monetizaciju dva povjerenička fonda koja se nalaze u Lihtenštajnu za 18.399.966 eura.

Prema navodima iz italijanskog dokumenta, ovo je urađeno da bi se posljednji iznos novca, preko pomenute banke, odnosno „Banca dello Stato“, prebacio na račun Frančeska Zumoa u „Alfa banci“ (banka drugog reda) u Tirani.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.