SKANDAL u Serebrenici: Načelnik Grujić naredio skidanje svih obilježja povodom bajramskih praznika

832

Čestite Bošnjacima uoči praznika Kurba-bajrama postavljene su na objekte Islamske zajednice u Srebrenici, kao i na privatne objekte, nakon što su čestitke ranije skinute sa ulice.

Nakon što su danas postavljene čestitke povodom Kurban-bajrama, načelnik opštinske uprave Mladen Grujičić je naredio da se sve čestitke skinu.

Mladen Grujičić je naredio pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice Srebrenica da poskidaju sve bajramske čestike samo nekoliko minuta nakon što su ih postavili, prenosi portal Zasrebrenicu.ba. Mladen Grujičić je ovim činom nastavio svoju mržnju prema nesrpskom stanovništvu ove opštine.

Načelnik jednog odjeljenja u opštini koji je Bošnjak i kojeg su Bošnjaci postavili na tu funkciju, nije se usprotivio ovom postupku.

Lokalni načelnik Grujučić potvrdio je da je Općina skinula barene sa bajramskom čestitkom, ali je rekao da je to urađeno jer nisu postavljeni baneri koje je pripremila Općina.

On je rekao da su općinske službe dostavile Islamskoj zajednici banere sa kojih se i ranijih godina čestitao Bajram, ali je Islamska zajednica umjesto njih postavila vlastite banere, koje je Općina potom skinula.

“Mi svake godine, kao što dolikuje, i jer želimo da čestitamo praznike svim narodima koji žive u Srebrenici, postavljamo banere sa grbom općine i sa čestitkom prilagođenom prazniku, koji ne vrijeđaju nikoga”, rekao je Grujičić za RTV Srebrenica.

Općina u kojoj je počinjen genocid

Prema haškim presudama, dokazano je ubistvo za više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijenih u julu 1995. godine u Srebrenici na istoku Bosne i Hercegovine, a te zločine Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu ocijenio je kao zločin genocida. Prema drugim izvorima, u Srebrenici je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Za zločine u Srebrenici osuđeno je 48 osoba na više od 700 godina zatvora i pet doživotnih kazni, uključujući najviše vojne i političke zvaničnike bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Lokalno bošnjačko i srpsko stanovništvo 26 godina nakon genocida ponovo pokušava uspostaviti zajedničko život, ali te napore vrlo često ugrožavaju politički predstavnici.

IZVOR: AL JAZEERA

Da li će novi visoki predstavnik u BiH konačno reagovati
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.