SKANDINAVIJA/ Hermina Jakupović najbolj đak u Finskoj, Sumeja Atić najmlađi političar u Norvškoj

467

Bugojanka Hannah Sumeja Atić imenovana je na mjesto zamjenice ministra industrije i privrede u vladi Norveške, i ona je jedan od nalmađih političara na prostoru cijele Skandinavije. A sa druge strane Hermina Jakupović student je godine u Finskoj, najbolja među 35.000 studenata. Dvije priče  o uspjehu naše dijaspore u Skandinaviji, su stvarni pokazatelj dobre integracije bošnjačke zajednice i zbog jednakih mogućnosti u načinu ispoljavanja svojih kvaliteta sa ostalim nadrodima skandinavskih zemalja.

 

Hermina Jakupović

Hermina Jakupović porijeklom iz Prijedora dobitnik je nagrade “Student godine 2017” na Univerzitetu Istočne Finske, u konkurenciji od oko 35.000 studenata.

Kako je ispričala, studira na univerzitetu UEF koji je profilisan za zdravstvene nauke, smjer Biomedicina.

“Izabrana sam jer sam imala odličan uspjeh kod polaganja kurseva. I to sve u roku. Istovremeno sam i član Univerzitetskog Kolegijuma i Upravnog odbora Zdravstvenog fakulteta. Takođe, radila sam kao svakodnevni istraživač oko moždanog raka (neurogliome) i njegovog liječenja i uz to izdala 3 naučna rada u internacionalnim naučnim novinama”, rekla je ona.

Hermina Jakupović

Istakla je da joj ovo priznanje puno znači, te da će doprineti njenom profesionalnom razvoju.

Prema njenim riječima, na ovom univerzitetu studira i njena mlađa sestra Sabina, koja je također student na Medicinskom fakultetu.

“Naših Bosanaca i Hercegovaca nema baš puno u Finskoj u višim školama. Možda ih ukupno ima oko 20, ali većina njih studira u takozvanim zanatskim univerzitetima, a ne na naučnim”, dodala je Jakupovićka.

Porijeklom je iz Kozarca kod Prijedora, gdje je rođena 1991.godine, a u Finsku se sa porodicom odselila u novembru 1993.

 

Hannah Sumeja Atić

Bugojanka Hannah Sumeja Atić imenovana je na mjesto zamjenice ministra industrije i privrede u vladi Norveške, što je, kaže, za nju veliki uspjeh.

“Imam 28 godina i najmlađi sam član norveške vlade. Ovo je svojevrsno priznanje mog napornog rada u proteklom periodu i potvrda da se snovi mogu ostvariti ako imate jasan cilj i jaku želju za to”, ističe ona.

Podsjeća da je u avgustu 2016. imenovana za savjetnicu ministra obrazovanja i da je od januara 2018. na istoj dužnosti bila u ministarstvu industrije i privrede, gdje će u budućnosti obavljati veoma odgovoran posao.

Hannah Sumeja Atić (Foto: Facebook)

Hannah Sumeja Atić (Foto: Facebook)

“Odgovornost je, sigurno, velika. Ali, istovremeno je to i izazov za mene, kao mlade osobe koja ima puno ideja. Veoma sam sretna zbog pružene prilike i podrške premijerke Erne Solberg”, rekla je ona.

Takođe, norveški ministar industrije i privrede Torbjorn Roe Isaksen oglasio se povodom njenog imenovanja na novu poziciju, istakavši kako se radi o osobi “punoj znanja s impresivnim pregledom o svim pitanjima, kojima se bavi ministarstvo industrije i privrede”.

“Kazao je i to da se raduje nastavku naše dosadašnje, dobre saradnje. Nastojaću, naravno, opravdati povjerenje koje mi je ukazano”, kazala je Atić.

Dodaje da se zbog novog posla vratila u Oslo, u čijoj blizini živi njena porodica, te da je uspješno privela kraju studij prava na Univerzitetu u Bremenu.

“Ne bojim se novih poslovnih zadataka i vjerujem da ćemo ispuniti obećanja koja smo, kao stranka Hoyre (Desna), čiji sam član postala s 15 godina, dali građanima”, kazala je ova mlada pravnica i političarka.

Kaže da je ponosna na sebe, ali i sve mlade ljude iz Bosne i Hercegovine koji postižu zavidne rezultate u državama u kojima se trenutno nalaze.

“Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u Norveškoj poznati su po uspjehu koji postižu u raznim oblastima”, zaključila je.

Atić je u Norvešku došla 1993, godinu nakon što je, kao desetomjesečna beba, s majkom iz Bugojna izbjegla na Brač.

“Kada je rat završio, i otac nam se pridružio, tako da smo sada svi tu, u državi koja mojim roditeljima, bratu, sestri i meni pruža sve što trebamo. Naravno, ostaje žal za domovinom, u koju se uvijek rado vraćmo”, kazala je Hannah Sumeja Atić.

Izvor: Sandžak Danas/Klix/ Blic.rs