Snaha… I ona je nečije dijete. Poštuj je!

704

“Snaha je neko ko je “otišao” od svog doma,svoje porodice gdje joj je nesumnjivo bilo najljepše, zarad ljubavi jednog čovjeka. I kao takva već zaslužuje određenu dozu poštovanja. Njena vjenčanica i potpis su ulazne karte u porodicu njenog izabranika. Automatski poštuje komplet njegovu familiju, od majke i oca do pratetke i polustrine, prihvata ulogu i nove običaje. Jer, nije svugdje sve isto !!!

Ona zna da je na svakom porodicnom okupljanju,ona glavni predmet svačije pažnje. Zna da se svaki njen pokret pomno motri, zna da sve što se kaže ulazi u zapisnik,pa čak i ako ne kaže ništa- i to se piše. Jer valja pravedno donijeti zaključak kakva je nova snaha u suštini. No,u većini slučajeva, svako vidi ono što želi da vidi. I to je dovoljno otežavajuća okolnost.

To je isto kao da uletiš negdje gdje ne poznaješ nikoga osim domaćina i pri tom nosiš neki glupavi poklon. Svi bulje u tebe !
Ne,šalim se, puno je gore od toga.

Snaha…
Bez obzira koliko tvoja snaha je mladja od tebe, trebaš je poštovati. Ona nije ” repa bez repa” niti ” drvo bez korjena “, imaj to na umu.Ona zna odakle je došla i koliko zaslužuje.
Poštuj je, jer je ta žena izabrana od strane tvog sina.
Poštuj je, jer je ona sad ta koja brine o tvom sinu. I ne, nije ti ga “otela ” , ti si majka,ona mu je supruga. To su dvije različite ljubavi.

Voli ga,poštuje i pazi na njega. Zar ti treba veća sreća !?
Poštuj je, jer će ti ona uvijek pomoći i u svemu. Sin neće praviti kafu,dočekivati i ispraćati tvoje goste,oprati suđe i usluživati. Snaha hoće. I ne zato što želi da se pokaže, nego zato da se ti odmoriš i uživaš sa svojim gostima.

Isto tako i kad ti dođeš njima. Snaha je ta koja će te usluziti uvijek.
Poštuj je, jer valja ostariti, a 90% je da ćes njoj pasti na ruke. NE SINU- NJOJ!!
Poštuj je, jer će ti ta snaha roditi unuke. Dodijeliti će ti novu titulu u životu. Titulu zbog koje je vrijedilo ostariti.
Poštuj je, jer će ti ona ostati. Došla je da ostane. Kćerka je kćerka, i niko se sa njom ne može porediti, ali znaš šta- kćerka je nečija snaha.

A snaha je neko ko će te uvijek saslušati na koga god da se žališ i koliko god da to dugo traje. Snaha će ti biti i drug.

Preuzeto: Džamija Selimija”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.