Sonja Biserko: Naredni korak, nametnuti Srbiji zabranu negiranja genocida!

495

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, u svom komentaru odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, kaže kako pozdravlja odluku koja je donesena, iako se to trebalo desiti i ranije.

“To je došlo sa zakašnjenjem, ali bolje ikad, nego nikad s obzirom na meru do koje je otišlo negiranje genocida i svega onog što se dešavalo u BiH od strane Republike Srpske, ali i Srbije. Sljedeći korak je nametnuti u Srbiji takvu zabranu zato što je to jedini način da ceo region počne na objektivan način da sagledava šta se dešavalo 90-ih godina”, rekla je za televiziju N1 Sonja Biserko.

Podsjetila je da su svojevremeno RS i Milorad Dodik priznali genocid u Srebrenici te da su o tome napravili i izvještaj, kojeg su se naknadno odrekli s argumentom da su bili pod pritiskom međunarodne zajednice.

“Međutim, i sad će biti pod pritiskom međunarodne zajednice da to ponovo prihvate. A to je jedini način da se otvori neka perspektiva u BiH”, komentirala je Biserko za N1.

Zakjljučila je da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik svakodnevno radikalizira svoju političku poziciju.
One thought on “Sonja Biserko: Naredni korak, nametnuti Srbiji zabranu negiranja genocida!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.