Sramota: Dodik poručio ambasadorima BiH da 11. jula ne spuštaju zastavu na pola koplja!

553

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je od ambasadora koje je on imenovao da ne postupe po najavljenoj instrukciji ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da se 11. jula zastave na zgradama diplomatskih predstavništava spuste na pola koplja, prenosi portal Klix.

“Prema pisanju pojedinih medija, kojim se najavljuje nastavak ustaljene višegodišnje prakse Bisere Turković da uskostranački zloupotrebljava funkciju ministrice vanjskih poslova i samovoljno, bez konsenzusa Predsjedništva BiH, koje je jedino ovlašteno za vođenje vanjske politike, donosi instrukcije za cijelu DKP mrežu BiH, obavještavam i tražim od ambasadora iz Republike Srpske da ne postupe po najavljenoj instrukciji da se 11. jula zastave na zgradama diplomatskih predstavništava spuste na pola koplja”, istakao je Dodik u pismu upućenom ambasadorima.

Naglasio je da “uporno politizovanje ratnih dešavanja u Srebrenici, i još upornije negiranje ratnih zločina koje su počinili Bošnjaci i ostali nad Srbima u toku rata 1992.-1995., ne vodi ka pomirenju i suživotu naroda u BiH”.

“Ovakva uporna, netolerantna i huškačka praksa bošnjačkih političara dezavuiše domaću i stranu javnost, a imenovane osobe, državne službenike i zaposlenike iz reda srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH stavlja u položaj permanentne diskriminacije i uslovljavanja”, ukazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da ova instrukcija za ambasadore ostaje na snazi do daljnjeg i primjenjuje se i na sve eventualne instrukcije MVP-a, koje se odnose na bilo koji segment jednostranog i jednostranačkog nametanja obilježavanja 11. jula.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.