SRAMOTA U CRNOJ GORI: Pozvali pravoslavce na linč Bošnjaka?

324

U ranim jutarnjim časovima u Skupštini Crne Gore glasalo se za usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti kojim je predviđeno da hramovi Srpske pravoslavne crkve izgrađeni prije 1918. godine pređu u vlasništvo države.

Inače, Crnogorska pravoslavna crkva je, ulaskom u Kraljevinu Jugoslavije 1918. godine, izgubila svoju autokefalnost i potpala pod patronat Srpske pravoslavne crkve. Vođeni time da je CPC bila vlasnik i graditelj pravoslavnih hramova do 1918. godine, crnogorska vlast je donijela zakon da se ti vjerski pravoslavni objekti oduzmu od Srpske pravoslavne crkve i vrate državi, vjerovatno kasnije i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Uplitanje Bošnjaka, kao i bilo koje druge nacionalne manjine, među vjerske probleme pravoslavaca jeste diskutabilno i suvišno, ali je isto tako očigledno da Srbi u Crnoj Gori vođeni ratnom politikom devedesetih ponovo koriste priliku da promovišu ratnohuškačke metode prema nacionalnim manjinama, a posebno prema Bošnjacima, što je lider Demokratskog fronta, Andrija Mandić, ispoljio u Skupštini Crne Gore.

Da je stvar ozbiljna i da se mržnja prelila od skupštinske govornice prema narodnim masama dokaz je i Fejsbuk stranica “Vijesti iz Bijelog Polja”, koja je targetirala dr Suada Numanovića kao jedinog krivca iz Bijelog Polja, čime je indirektno poslala poziv pravoslavnom življu na linč ovog uglednog Bošnjaka. Ovu metodu obračuna je svojevremeno koristio i Hitler da bi pokrenuo narodni linč njemačkih jevreja i tako se obračunao sa intelektualcima.


Jedno je očigledno: Bošnjaci na prostoru bivše Jugoslavije nikada neće imati mira dok se ne izvrši lustracija u srpskim političkim intelektualnim krugovima, a sa druge strane moramo kao nacionalni program jedinstveno razvijati politički kurs koji teži kosmopolitskim vrijednostima i da ostalim narodima na Balkanu pokažemo da svi gubimo mržnjom i međusobnim plemenskim podjelama.