Srbin osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva 9 Albanaca u Hrvatskoj

1844

Apelacioni sud u Beogradu pravoznažno je osudio na 15 godina zatvora nekadašnjeg pripadnika JNA Boška Soldatovića jer je 11. novembra u mjestu Bogdanovci u Hrvatskoj ubio devet civila (šest žena i tri muškarca), mještana albanske nacionalnosti.

Ovom odlukom odbijene su sve žalbe i potvrđena je presuda Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, kojom je Soldatović u decembru 2020. godine osuđen zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahtjeva upućeni na parnicu, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Soldatović je osuđen jer je kao pripadnik čete Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA, tokom podneva 11. novembra u delu Bogdanovaca, u kome su snage JNA uspostavile kontrolu, samoinicijativno, bez ičije naredbe ili odobrenja i bez ikakvog razloga, u blizini zgrade Mjesne zajednice pucnjima iz vatrenog oružja lišio života devet civila, usmrtivši ih na licu mjesta, navodi se u presudi.

izvor: Indeksonline
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.