SRBIN ROBOVAO 28 GODINA HRVATU: Tukao ga je da je gotovo oslepeo, a komšije se pravile da ne vide

1042

MUŠKARAC (65) sa koprivničko-križevačkog područja uhapšen je pod sumnjom da je na svom poljoprivrednom imanju u Erdovecu, skoro 30 godina u ropstvu držao 66-godišnjeg Mladena G. Zlostavljao ga je i terao da u nemogućim uslovima radi na njegovom imanju bez naknade

Iako zvuči neverovatno da neko u 21. veku može biti rob, istina je potpuno drugačija. Moguće je i to usred Evropske unije, usred Hrvatske, zemlje koja na sva usta priča o ljudskim pravima, a dopušta da se dešavaju ovakve jezive stvari. Kakvi su to ljudi koji su znali šta se dešava, a ostali nemi na sudbinu ovog čoveka?!

Za Informer je pričala Mladenova ćerka Julijana, obratila nam se želeći pravdu za svog oca. Svesna da mu godine maltretiranja i zlostavljanja niko ne može vratiti, ali kako kaže “bar nek svet čuje istinu”.

Mladen zvani Lala poreklom je iz Mola iz Vojvodine, on i Julijanina majka razveli su se još 80-ih godina. Mladen je nekada radio u križevačkoj trgovačkoj firmi Borac, ali početkom 90-ih ostaje bez posla i primanja. Nakon što je završio na ulici, 1993. godine veliki gazda Valent A, vlasnik pilane i poljoprivrednog imanja u Erdovecu, nudi mu pomoć. Obećao mu je posao, stan, hranu i naknadu, da Lala zauzvrat radi na njegovom imanju.

Foto vikipedia CC BY-SA 3.0 Ex13Križevci

Nemajući drugog izbora, u vihoru rata, Mladen počinje da radi na poljoprivrednom imanju kod ozloglaženog robovlasnika. Tada nije ni slutio da će mu se ceo život pretvoriti u pakao.

Mladen je kod svog robovlasnika obavljao najteže fizičke poslove, a zauzvrat osim batina nije dobijao ništa! Spavao je u šupi sa samo jednim krevetom, bio više gladan nego sit. Komšije kažu da je robovlasnik nesrećnog Mladena često odvodio u svoje vinograde, gde bi ga isprebijao daleko od svedoka, a da bi se čovek vraćao krvav i u modricama.

NIKOME SE NIJE ŽALIO NA SUDBINU, DOK OD BATINA NIJE UMALO OSLEPEO
Razveden od žene, daleko od ćerke, Mladen ni s kim nije delio svoju tragičnu sudbinu, sam je mučio svoju muku. I ko zna da li bi se istina ikada saznala, da Mladen poslednji put nije toliko pretučen da je završio na Hitnoj.

– Mučitelj je godinama maltretirao i tukao mog oca, iako je kod njega na imanju obavljao najteže fizičke poslove i to bez ikakve naknade. Do te mere mu je uterao strah u kosti da on nije smeo bilo kome da se požali, verovatno je bio u strahu za goli život, ako se ta patnja može nazvati životom – kaže Mladenova ćerka za Informer, vidno potresena.

– Moj otac je poslednji put toliko pretučen, da su mu oba oka bila zatvorena, a na nogama nije mogao da stoji. Niko ne zna kako je u takvom stanju dospeo pred vrata moje majke, njegove bivše žene i moje sestre. Iako su razvedeni verovatno je znao da će mu pomoći. Majka i sestra su prvobitno zanemele od šoka, a onda su ga automobilom odvezle u Hitnu u Križevcima, a zatim su videvši njegovo stanje alarmirali policiju, tada je klupko počelo da se odmotava – kaže za Informer Julijana.

Mladenova ćerka, potresena svim što se dešavalo njenom ocu, kako kaže ne zna je li strašnije što se on nije žalio ili što niko od meštana nije reagovao.

– Razumem da je strah bio ogroman, koliko je taj čovek moćan najbolje govori činjenica, da pojedini lokalni mediji pišu kako je mog oca udario bik nogom, što nema veze s istinom, svi znaju da je bio zlostavljan. Taj zlotvor ga je tretirao kao psa, držao ga je zatvorenog u šupi s krevetom, neretko je bio i gladan i žedan – dodaje Julijana.

KOMŠIJE ZNALE ŠTA SE DEŠAVA
Komšije kažu da je svima u naselju kraj Križevaca bio poznat odnos između vlasnika kuće (65) i njegovog radnika, ili kako su ga neki posprdno zvali, sluge. Ali poznavajući uticaj i preku narav robovlasnika, niko nije imao hrabrosti ništa o tome javno da govori.

– Živeo je veoma teško, često smo ga viđali krvavog i u modricama, prolazio bi na traktoru sa svojim vlasnikom. Za poslodavca robovlasnika koji ima firmu i bavi se izradom ogreva, niko nema reči hvale, ističu kako je veoma preke naravi. Posebno kada je pod uticajem alkohola, svi bi mu se sklanjali s puta jer znaju da je agresivan – kažu Mladenove komšije.

– Bila kiša, sneg ili sunce, on je uvek nešto radio. Znali smo progovoriti po neku reč, ali nikad nije želeo da govori o svom životu i odnosu s porodicom koja ga je izrabljivala. Nije ni morao jer smo uglavnom svi znali kako se ukućani prema njemu ponašaju – kao da je stoka a ne čovek – zaključuje jedan od komšija.

Iako je većina hrvatskih medija prenela vest o robovlasniku koji je zlostavljao Mladena, lokalni mediji pišu kako je Lalu udario bik. To najbolje govori koliko je Valentin A. uticajan u selu, kadu su spremni da za njega i lažu.

PODNETA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV ROBOVLASNIKA
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv 65-godišnjaka je podneta krivična prijava nadležnom državnom tužilaštvu i on je u pritvoru, saopštila je koprivničko-križevačka policija, prenela je Hina.

Osumnjičenog za trgovinu ljudima terete da je od 1993. do juna 2021. iskorištavao teške porodične i životne prilike svoje žrtve koju je, bez ikakve novčane naknade, svakodnevno prisiljavao na fizički rad, bez obezbeđenih higijenskih uslova i odgovarajućeg smeštaja.

Za kazneno delo trgovina ljudima, Valentin A. može da dobije do deset godina zatvora. Istražni sudija mu je odredio mesec dana pritvora.

– Da je pravde, ne bi više video ni sunca, ni meseca – zaključuje Mladenova ćerka.

(Izvor: Informer,rs)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.