Srpska pravoslavna crkva UJEDINILA DVIJE ISLAMSKE ZAJEDNICE?! Nasufović i Plojović za istim hastalom na Bogosloviji

4544

Jučer je na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu održan Međunarodni ekspertski panel u povodu dvadeset godina vraćanja vjerske nastave u školski sistem Republike Srbije.

Na pomenutom skupu učešće su uzeli čelnici i predstavnici sedam tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Srbiji, predstavnici resornih državnih organa – ministar prosvjete sa saradnicima, direktor Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednica sa pomoćnicima, međunarodni eksperti, predstavnici brojnih ambasada, te osobe koje su imale značajnu ulogu i zasluge za vraćanja vjerske nastave u obrazovni sistem.

Zanimljivo je da su skupu prisustvovali i predstavnici Rijaseta IZS i Mešihata IZUS, odnosno Sead ef. Nasufović i Rešad ef. Plojović. Čak su sjedili za istim stolom i bili potpisnici iste deklaracije.

Skup je započeo obraćanjem Patrijarha SPC Porfirija, predsjednika Biskupske konferencije Ladislava Nemeta, potpredsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji ef. Plojovića, reisa Nasufovića i predstavnika drugih vjerskih zajednica.

Ovim činom Mešihat IZUS je praktično legitimirao Rijaset IZS, što su uporno odbijali sve ove godine. Čak su odbijali i prisustvo skupovima gdje su pozvani i predstavnici Rijaseta. Očigledno, ono što nije uspio džemat i vijernici, uspjela je SPC, odnosno da spoji dvije zavađene Islamske zajednice. Zato, veliko aferim Patrijarhu i popovima što pomiriše hodže.

Zanimljivo je da je u objavi o ovom događaju na stranici Mešihata IZuS sa fotografija izrezan ef. Nasufović, dok na stranici Rijaseta, pak, nije bilo uzvrartnog rezanja fotografija.

Izvor: Sandzacke.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.