SRPSKI MEDIJI PRIZNAJU ISTINU: Kazna Stanišiću i Simatoviću potvrđuje učešće Srbije u ratu

1087

“Konkretno, Milošević je opravdano odsutan zbog smrti, ali vrh tadašnje vlasti su činili Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj kao i članovi njihovih stranaka. Osuđeni Stanišić i Simatović su izvršavali naređenja Vučića, Dačića, Vulina, Šešelja i ostalih te je njihova odgovornost, kao i odgovornost Srbije za ratne zločine u Bosni nesporna. Samo ova presuda je dovoljna za zabranu rada SRS, SPS i SNS”, navodi Olenik.

 

Osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću potvrđuje direktno učešće Srbije u ratu, ali i agresiji na Bosnu i Hercegovinu, smatraju sagovornici beogradskog Danasa Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida i advokat Aleksandar Olenik.

Stanišića i Simatovića, bivše čelnike Službe državne bezbjednosti Srbije, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu, poslije ponovljenog suđenja, osudio je prvostepenom presudom na po 12 godina zatvora zbog ratnih zločina u BiH. Krivi su za podržavanje i pomaganje u krivičnim djelima ubistava, deportacije i progona u opštini Bosanski Šamac u Bosni i Hercegovini.

Utvrđeno je da su obojica znali za kampanju progona, ubistava i deportacije nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine. Međutim, sud smatra da nisu bili dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji se cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH. Tužilaštvo i odbrana imaju pravo na žalbu.

Prethodno ih je Haški tribunal 2013. oslobodio krivice, ali je odlukom Žalbenog vijeća Tribunala 2015. prvostepena presuda ukinuta, te je naređeno novo suđenje, koje je počelo 2017. godine. Po optužnici, Stanišić i Simatović su bili odgovorni za specijalne jedinice SDB-a, poput “Crvenih beretki”, “Škorpiona”, “Srpske dobrovoljačke garde“ Željka Ražnatovića Arkana koje su činile monstruozne zločine po Hrvatskoj i BiH.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, naglašava za Danas da je potrebno sačekati da sud objavi cijelu prvostepenu presudu, jer ima nejasnoća šta je u stvari presuđeno a šta nije.

Kako dodaje, prema njegovim informacijama tužilaštvo će sigurno uložiti žalbu da presuda obuhvati i zločine u Trnovu, Doboju, Sanskom Mostu, Bijeljini i Zvorniku.

“Naravno da smo očekivali strožiju presudu Simatoviću i Stanišiću, jer su itekako imali utjecaj tokom agresije Srbije na BiH. Međutim, imajući u vidu tok ovog postupka, kazna od 12 godina zatvora je, po našem mišljenju, minimum onoga što smo očekivali. Ipak, presudom je presuđeno da je Srbija direktno involvirana u agresiju BiH”, navodi Tahirović.

Advokat Aleksandar Olenik smatra da je postupak protiv Stanišića i Simatovića najduži pred Haškim tribunalom “jer je Srbija uložila sve, ne bi li dokazala da nije odgovorna za ratne zločine u Bosni, debelo podržane i pomognute od strane srpske Državne bezbednosti, sada BIA”.

“Ovaj postupak je dokaz da je pravda spora, dostižna ali i blaga. Po 12 godina zatvora za osnivače, finansijere i apsolutne zapovjednike svih paravojnih i specijalnih jedinica srpske policije, koje su počinile najmonstrouznije zločine jeste suviše blaga. Međutim, sama činjenica da su neprikosnoveni gospodari života smrti, šefovi DB, Stanišić i Simatović osuđeni, nedvosmisleno svjedoči o direktnom učešću Srbije u ratu u BiH. Konkretno, Stanišić i Simatović nisu po odluci mjesne zajednice ili kućnog savjeta osnivali, finansirali i upravljali paravojnim i specijalnim jedinicama već su to uradili po naređenju tadašnje vlasti”, ukazuje Olenik za Danas.

Kako naglašava, “najvažnije i najžalosnije” jeste to da je i tadašnja i sadašnja vlast u Srbiji u rukama istih ljudi, članova Srpske radikalne stranke (SRS), Socijalističke partije Srbije (SPS) a sada i Srpske napredne stranke (SNS)..

“Konkretno, Milošević je opravdano odsutan zbog smrti, ali vrh tadašnje vlasti su činili Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj kao i članovi njihovih stranaka. Osuđeni Stanišić i Simatović su izvršavali naređenja Vučića, Dačića, Vulina, Šešelja i ostalih te je njihova odgovornost, kao i odgovornost Srbije za ratne zločine u Bosni nesporna. Samo ova presuda je dovoljna za zabranu rada SRS, SPS i SNS”, navodi Olenik.

S druge strane, predsjednik Skupštine Srbije i lider SPS-a, Ivica Dačić izjavio je juče da je siguran da Stanišić i Simatović nisu počinili nikakve zločine i da se nada da će doći do revizije te presude. Komentarišući to što sud nije dokazao da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, Dačić je ocijenio da je to bio pokušaj suda da stavi kolektivnu krivicu na Srbiju.

Vučić: Haške sudije uzeće ogroman novac

Komentarišući presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je “strahovito važno da ukažemo građanima Srbije da su u predmetima Markač i Gotovina promenjena pravila i sudska praksa”. Vučić tvrdi da su oni oslobođeni izbacivanjem djela u kojem se vidi lični utjecaj u zoni ratnih dejstava.

“Neki kažu da su haške sudije za to uzele ogroman novac da to izmjene, ali to neću da komentarišem. Ali, tako su Gotovina, Markač, ali i Perišić, a prvi put i Stanišić i Simatović budu oslobođeni. Ali, poslije tri godine vraćaju sudsku praksu na staro i oni sada bivaju osuđeni”, rekao je juče Vučić. On smatra da je to “slika i prilika političkog djelovanja Haškog tribunala”. Kako je dodao, mi, Srbi, moramo da razumijemo šta im je bila namjera i šta su nam poslali kao poruku.

“Treba da razumijemo poziciju svoju sada, da čuvamo mir i stabilnost. Ovo je osveta nad nama koja je je sprovedena, ali ne razumem za šta. Ne želim da kažem da smo mi bili anđeli, naprotiv, ali sad se pitam ima li kraja”, naveo je Vučić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.