Sandžak / NESVAKIDAŠNJA KRAĐA: Više se ne bira, nećete vjerovati koji plijen su odnijeli!

712

Nesvakidašnja krađa dogodila se u novovaroškom selu Akmačići kada su lopovi upali na parcelu zasađenu pod borovnicama, probrali i odnijeli tridesetak najboljih sadnica i deset vreća sa kiselim tresetom koji služe kako bi se poboljšao kvalitet zemljišta.

– Parcelu smo prije četiri godine posadili ortački, ja i još dvojica prijatelja, a na njoj se nalazilo oko 2.400 sadnica. Plantaža je ograđena žičanom mrežom, ali to nije spriječilo prestupnika da upadne po mraku i počine krađu. Pošto su vreće sa tresetom poprilično teške pretpostavljam da se vraćao nekoliko noći i pitanje je šta bi sve odnio da komšije nisu primijetile da se nešto čudno dešava u zasadima – rekao je Rajko Đenić.

Krađa je odmah prijavljena nadležnim organima, a pripadnici novovaroške policije uspijeli su da uhvate lopova u okolini Prijepolja i dio ukradenih sadnica vrate vlasnicima.

– Svaka ta iščupana sadnica dala bi ovog ljeta nekoliko kilograma roda, ali kako su glavne žile počupane i te sadnice koje su vraćene smo bacili, jer su potpuno neupotrebljive. Kako bi ove zasade postavili na zdrave noge imali smo mnogo problema, jer je plantaža u Akmačićima podignuta na oko 1.000 metara nadmorske visine, a optimalno za uzgoj borovnice je od 600 do 800 metara, ali smo uspijeli da dovedemo vodu i tako obezbjedimo rod – ispričao je Đenić.

Izvor: RINA
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.