Štamparije uplašene od Vučića: Beogradski dnevni list se štampa u Hrvatskoj

354

Već dvije sedmice se u Osijeku, u tiskari Glasa Slavonije, štampa novopokrenuti srpski dnevni list Nova.

To je samo po sebi zanimljivo, naravno – zašto se dnevni list ne štampa u Srbiji nego u Hrvatskoj?

Izdavač novog lista Veselin Simonović kaže da su pregovarali sa svima, ali gotovo nijedna štamparija u Srbiji nije mogla da udovolji njihovom upitu.

Odgovor je uglavnom bio da ne raspolažu slobodnim kapacitetima, a negdje su im otvoreno rekli kako posao ne mogu prihvatiti, jer ne žele imati problema s vlastima.

“Nudili smo avansno plaćanje, čak za pola godine unaprijed, no interesa nije bilo. Jedino su nas htjeli štampati u Novom Sadu, no njihova štamparija ne može štampati u boji. Tada smo se okrenuli Hrvatskoj i dogovorili posao u Osijeku”, kaže Simonović.

Novina se kamionom prevozi u 200-injak kilometara udaljeni Beograd, odakle se distribuira po cijeloj Srbiji.

Upitan imaju li problema na granici s obzirom da srpski carinici mogu zadržavati kamion, a to bi za novine bilo pogubno jer na kioscima moraju biti ujutru, Simonović za Telegram kaže za sada takvih teškoća nije bilo.

Druga zanimljivost s ovim listom je da nema baš ni jedan oglas.

Urednik kaže da su u prvih nekoliko brojeva imali nešto oglasa, ali isključivao kompanija koje nisu u srpskom vlasništvu i na koje aktualni režim ne može uticati. No, veli, zato nije manjkalo komentare na činjenicu da se štampaju u Hrvatskoj. Uz već standardne optužbe kako su strani plaćenici, sada im je i prišiven epitet novina koje se tiskaju u Glavaševoj štampariji, kaže Simonović u razgovoru za Telegram.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.