Turska: Historija i svijest naroda nikada neće oprostiti licemjerno ponašanje UAE koji su izdali Palestinu

277

Savjest naroda u regionu nikada neće oprostiti licemjerno ponašanje UAE koji su izdali Palestinu, saopćeno je jutros iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

“Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) tajnim kalkulacijama preko američkog plana koji je ionako mrtvorođen i nema nikakvu legitimnost, ignorišu i volju Palestine“, navodi se u reakciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske na nedavni sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) nazvao je izdajom.

Istakao je da će u historiji svakako ostati zapisana imena onih koji su izdali palestinski narod.

“U historiji će ostati zapisana šteta koju su nanijeli oni koji su izdali palestinski narod i njihovu pravednu borbu”, napisao je Kalin na Twitteru.

Palestinska uprava je poručila da sporazum Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela predstavlja izdaju pitanja Jerusalema, džamije Al-Akse i Palestine.

U pisanom saopćenju Palestinska uprava je sporazum UAE-a i Izraela o normalizaciji odnosa najoštrije osudila i odbacila.

Navodi se da je UAE pristao na ovaj sporazum u zamjenu da okupacijska država Izrael privremeno obustavi aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale dok i dalje traju planovi o judaizaciji al-Aksa.

“Dogovor UAE-a s Izraelom je izdaja Jerusalema, džamije Al-Akse i Palestine. Ovaj korak također ruši sve ranije odluke Arapske mirovne inicijative, Arapske lige i Organizacije islamske saradnje (OIC). Ovim se također zanemaruju i prava palestinskog naroda, njihova sveta mjesta, posebno al-Aksa, te ignorišu zahtjevi za formiranjem nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine“, navodi se u saopćenju Palestinske uprave.

Pozvali su UAE da odustane od ove odluke, naglašavajući da arapski narodi ne bi trebali poštovati ovakve odluke.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.