U prisustvu velikog broja ljudi Zukorlić ukopan u Orlju kod Tutina

6675

Dženaza i ukop bivšeg predsjednika i glavnog imama Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću danas su obavljeni, a prisustvovale su im hiljade ljudi.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru predvodio je dženazu. Zukorlić je ukopan u selu Orlje kod Tutina.

“Sve njegovo je bilo da nas nauči kako da koračamo ponositi, uzdignutih glava i bez kalkulacija. To je bio naš Muamer. Nikoga nije ostavio ravnodušnim, ni svoje dostove, ni dušmane. Svakog je na sebi svojstven način prisilio da ga poštuje i to je vrijednost i škola, koju smo mogli naučiti samo od Muamera”, danas je poručio Kavazović, prenosi Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa efendija Cerić također se obratio prisutnima na dženazi.

“Dugo smo čekali da imamo nekoga kao uzor u našem narodu za kojeg možemo kazati: ‘On je taj koji nam može i zna pokazati put kako da živimo. Sandžak može biti ponosan što je imao stanovnika kao što je bio Muamer'”, istakao je Cerić.

U Novom Pazaru i Sjenici danas je Dan žalosti zbog njegove smrti. Podsjećamo, preminuo je jučer u 51. godini usljed srčanog udara.

Povodom njegove smrti oglasio se veći broj političara u Bosni i Hercegovini i ostatku regije, među kojima su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zukorlić je rođen 1970. u Tutinu. Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, općina Tutin, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Islamski fakultet, odsjek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini u Alžiru, a završava ga u ljeto 1993.

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka izabran je u oktobru 1993. njegovim osnivanjem, da bi na tu funkciju bio ponovo izabran 1998. i 2003. Postdiplomske studije je završio u Libanu.

Na Objediniteljskom Saboru Islamske zajednice u Srbiji 2007. izabran je za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju. U julu 2008. na izborima u Islamskoj zajednici bio je ponovo izabran za njenog poglavara.

Prije dvije godine bio je kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Bio je i potpredsjednik Narodne skupštine Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP).
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.