U Srebrenici usvojena “rezolucija o stradanju srpskog naroda”

445

Srebrenička Skupština opštine juče je usvojila Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku i osudila sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu.

Za ovu odluku glasali su srpski odbornici jer su bošnjački napustili sjednicu nakon duge rasprave.

Inicijativu za donošenje Rezolucije podnio je potpredsjednik Skupštine opštine Radomir Pavlović iz SNSD-a, koji je rekao da ovaj dokument treba da pokaže “obim srpskog stradanja i osudi zločine počinjene nad Srbima u 20. vijeku”.

– Na ovaj način želimo da pokažemo da je neopravdano proglašavati srpski narod genocidnim nakon ovolikih žrtava i njegove odbrambene, slobodarske i večite borbe na strani pobjednika protiv osvajača – pojašnjava Pavlović.

On kaže da Rezolucija predstavlja samo istinu i ne umanjuje žrtve drugih naroda.

Odbornik SDS-a i predsjednik te stranke u Srebrenici Momčilo Cvjetinović obrazložio je da se Rezolucija temelji na naučnim činjenicama o stradanju srpskog naroda iz Srebrenice u svim ratovima u 20. vijeku, a kao primjer istakao je podatak da je čak 70 odsto srpskog stanovništva iz ove opštine nastradalo u Drugom svjetskom ratu.

On je istakao da se, uprkos činjenici da je više od 3.000 Srba sa ovog prostora ubijeno u posljednjem ratu, i dalje srpski narod pokušava satanizovati i proglasiti genocidnim, a njegove žrtve nipodaštavati, što je neprihvatljivo.

Cvjetinović je rekao da je usvajanje jednostrane Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu, koja je za osudu, dovelo do donošenja ovog dokumenta u srebreničkoj Skupštini opštine jer se zaobilaze srpske žrtve od 1992. do 1995. godine kada su pobijene stotine srpskih civila u masovnim zločinima u srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca.

Zaključeno je da se tekst Rezolucije proslijedi Narodnoj skupštini Republike Srpske da zauzme stav o ovom pitanju.

Dokument će biti proslijeđen i parlamentu Crne Gore.

Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da se više ne može ćutati na ono što se radi srpskom narodu i pritiscima koji se na njega vrše donošenjem raznih rezolucija, kojima se Srbi okrivljuju za ono što nisu počinili.

– Skupština opštine Srebrenica morala je da reaguje. Ovo je pravi potez da se zaštite srpski interesi. Ova rezolucija je donesena radi istine i zaštite srpskog naroda i ne umanjuje interese drugih – istakao je Grujičić.

On je rekao da je Rezolucija zasnovana na naučnim dokazima i istini i ne ugrožava tuđi interes, niti umanjuje i vrijeđa bilo koju žrtvu.

– Rezolucija pokazuje da je u cijeloj BiH stradao srpski narod, i to dokumentovano, bez ikakvih laži i podvala, dok, na drugoj strani, postoje razne malverzacije koje su bacile sjenu na istinske nevine žrtve – kaže on.

Na ovoj sjednici je zatraženo da se van snage stavi ranije donesena odluka o posebnom statusu i izdvajanju Srebrenice iz sastava Republike Srpske, prenosi RTRS.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.