U svijetu naftni derivatu jeftiniji, a u Srbiji cijena GORIVA skače

420

Gorivo u Srbiji počelo je da poskupljuje. U odnosu na prethodni mesec litar je skuplji za 7 dinara, a u narednom periodu cena bi dodatno mogla da bude veća, tvrde poznavaoci.

U junu su vozači litar benzina plaćali oko 123 dinara, a dizela 132 dinara. Danas na pumpama benzin toče za oko 130 dinara po litru, a dizel za oko 139 dinara. Cena barela na svijetskom tržištu istovremeno se kreće oko 40 dolara i nije još stabilizovana, ali ono što jeste sigurno je činjenica da se barel značajno oporavio u odnosu na period iz marta i aprila kada je bio i u negativnoj zoni. Dodatni udar na cijenu goriva u Srbiji je i nedavno povećanje akcize.

Na domaćem tržištu nafte događa se negdje očekivani trend. Pitanje je samo da li je najnovije poskupljenje opravdano u potpunosti. Hrvatska, ali i ostali naši susedi, određuju cene naftnih derivata na nivou države i te cene su iste na svim pumpama. Tako je i u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, kao i u Crnoj Gori gde se cene usklađuju na 15 dana. U Srbiji se cene, međutim, slobodno formiraju i zato je veliko šarenilo, ne samo kod različitih proizvođača, nego i na različitim pumpama istog naftaša..

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović najavio je prije dvije nedelje poskupljenje, ali i dodao da će tržište pokazati da li će i koliko svaka od naftnih kompanija povećati cenu.

“Trošak stavljanja goriva na tržište za naftne kompanije biće veći, a da li će i u kojoj mjeri svaka od naftnih kompanija povećati najprije svoju veleprodajnu i maloprodajnu cijenu, to svako određuje sam na tržištu”, naveo je tada Mićović.

Nebojša Atanacković, suvlasnik jedne naftne kompanije, istovremeno ocijenjuje da trenutno nema dovoljno razloga za ovoliko povećanje cijene.

“Bez obzira na berzansku cenu sirove nafte, cena na našim pumpama je ne prati u tolikoj meri, zbog relativno visoke akcize. Zapravo, cena sirovine ne utiče sa više od četvrtine na cenu goriva koju plaćaju vozači na pumpama”, kaže Atanacković, uz primjer da ako nafta poskupi 5 dolara, to bi moglo da znači rast cijene u Srbiji od najviše dolar i po.

Sagovornik “Blic Biznisa” ne očekuje da će do kraja godine cena nafte premašiti 50 dolara po barelu.

Naši sagovornici smatraju i da u narednih nekoliko meseci neće biti velikih promena u cenovnicima na pumpama u Srbiji, iako se uglavnom slažu da će globalna kretanja, kada je reč o sirovoj nafti, svakako ostaviti traga i na srpsko tržište.

Cene nafte na svetskim tržištima u utorak su blago pale zbog informacija o rekordnom dnevnom porastu slučajeva korona virusa u svetu, uz veliki skok u SAD preko vikenda, dok trgovci za dalja uputstva čekaju sastanak grupe proizvođača nafte OPEK+ ove nedelje.

Cena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 53 centa, na 42,71 dolar. Na američkom tržištu cena barela nafte bila je manja za 64 centa i iznosila je 39,91 dolar.

Izvor: Blic

Foto: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA
2 thoughts on “U svijetu naftni derivatu jeftiniji, a u Srbiji cijena GORIVA skače

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.