UEFA i FIFA: Traže da se Vučić NE MJEŠA u fudbal i FSS…

383

Evropska fudbalska unija (UEFA) i Svjetska fudbalska federacija (FIFA) zatražile su od Fudbalskog saveza Srbije da do polovine decembra izabere novo rukovodstvo po demokratskim principima, izjavio je Novica Tončev, funkcioner FSS…

Fudbalski savez Srbije 15. jula usvojio je novi Nacrt Statuta FSS, po kom se državni i partijski funkcioneri ne mogu istovremeno da budu prisutni i na pozicijama u fudbalu i dao ga na javnu raspravu u narednih mjesec dana.

Kako piše RSE,ukoliko ovaj dokument bude usvojen i sproveden, u praksi bi donio veliku promjenu u ovdašnjoj fudbalskoj organizaciji, a i još od samog osnivanja prije više od 100 god, posebno poslednje tri decenije, a da sve to i prati političko kadriranje.

U ingerenciji Fudbalskog saveza Srbije, organizacije koja sad upravlja fudbalskim sportom u državi, je 3.087 klubova.

Novica Tončev, koji je i potpredsednik SPS i ministar bez portfelja u Vladi Srbije, rekao je za RSE da je preporuka da se Statut FSS usaglasi sa statutima UEFA i FIFA i da se delegati izaberu na demokratski način, i sve u skladu sa domaćim Zakonom o sportu, koji ne dozvoljava duple funkcije.

Hoćemo da izbacimo politiku iz fudbala. U Statutu UEFA ne pominju se pojedinci, ali piše da država ne može da se mješa u rad sporta.

Znači, institucije države, Vlada, Skupština, da se ne mješaju u fudbal- naveo je Tončev

Skupština FSS ima 73 delegata koje daju regionalni savezi, klubovi, sudijska i trenerska organizacija, kao i udruženje fudbalskih reprezentativaca.

Kao najviši organ fudbalske organizacije, Skupština bira predsednika na mandat od četiri godine i rukovodstvo saveza. Po predlogu novog Statuta, u Skupštini FSS prvi put bi trebalo da bude i predstavnik fudbalera kog bi i trebaoda određuje Sindikat profesionalnih fudbalera, koji je priznat od strane Međunarodnog saveza profesionalnih fudbalera (FIFPro).

– Ako rešim da se kandidujem u Fudbalskom savezu, onda ću da izađem iz Vlade. Ili neću da se kandidujem u FSS, a ostaću u Vladi. Ja ću pravila da poštujem- rekao je Tončev.

Predloženi statut između ostalog propisuje uslove da je kandidat za članstvo u FSS aktivan u fudbalskoj organizaciji, da nije osuđivan za krivična djela, da nema poziciju u političkoj stranci (član glavnog odbora, predsedništva, izvršnog organa), kao i da ne obavlja javnu funkciju (ministar, član parlamenta, gradonačelnik, odbornik i slično).

Osoba koja aplicira trebalo bi da ispuni i kriterijum da na pomenutim političkim dužnostima nije bila u poslednjih godinu dana koje prethode kandidaturi.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije Nezavisnost (SPFN), kaže za RSE da je najvažnije da propisi zažive u praksi.

Kokeza je do ključne pozicije u srpskom fudbalu stigao nakon dolaska na vlast Srpske napredne stranke 2012. U decembru te godine izabran je za potpredsednika Upravnog odbora Fudbalskog kluba Crvena zvezda, a od decembra 2014. bio je predsednik Fudbalskog saveza Beograda. Avgusta 2015. podneo je ostavku na funkciju u Zvezdi, nakon što je mjesec dana ranije izabran za potpredsednika Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije.

Najnoviji primer mješanja politike u ovdašnji fudbal je činjenica da je FSS početkom jula poništio svoju odluku donetu polovinom juna da od iduće sezone sa 16 na 14 klubova skrati Super ligu, kasnije i na 12, nakon što je predsednik države i SNS Aleksandar Vučić izjavio da Srbija mnogo ulaže u izgradnju stadiona i da bi manji broj klubova u takmičenju prvog ranga značio ukidanje fudbala u manjim mjestima, poput Vranja, Zaječara kao i Leskovca.

Vučić je tu odluku donio i ljudi koji vode naš fudbal su je sproveli. Zapravo, čitav aparat Fudbalskog saveza je samo ispostava srpske politike. Oni su tu samo da dignu ruke urade ono što im se kaže- kaže Mirko Poledica iz SPFN.

izvor Direktno.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.