Ugljanin: Nema razgovara sa Vučićem o ulasku u vladu dok ne prizna genocid u Srebrenici

773

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da je svaki razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nemoguć dok se ne usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici i ne kazne njegovi negatori.

On je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru poručio da će SDA Sandžaka odbijati sve pozive na razgovore i učestvovanje u Vladi Srbije sve dok se ti zahtjevi ne ispune.

“SDA Sandžaka nema mogućnosti da usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici, da kazni ratne zločince koji su ubijali Bošnjake u Sandžaku, da kazni negatore genocida u Srebrenici i one koje afirmišu ratne zločince, ali ima snage da odbije razgovor sa onima koji to mogu, a ne žele da učine. Vučić to može, ali ne želi da učini”, kazao je Ugljanin, a prenio Radiostoplus.com.

On je istakao da je sa rukovodstvom Partije za demokratsko djelovanje dogovorio saradnju u Skupštini Srbije i pozvao na razgovore poslanike drugih manjinskih partija i opozicionih stranaka demokratske orijentacije o formiranju manjinske poslaničke grupe.

“Osnovni principi za te razgovore su uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti, evropske i NATO integracije, donošenje zakona o lustraciji, rješavanje sporova sa susjednim državama, usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici i podrška Bosni i Hercegovini kao suverenoj i jedinstvenoj državi ravnopravnih naroda”, izjavio je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka pozvao je Bošnjake da na budućem popisu stanovništva iskažu svoj nacionalni identitet, dodajući da jedva čeka izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće.

“Mi smo imali stravične, katastrofalne, nesagledive posljedice jer je jedna politička opcija u Sandžaku pozivala Bošnjake da ne izlaze na popis i zbog toga ih se preko 30.000 nije upisalo. Imamo nesagledive posljedice u sredstvima koja dobijamo od države i u pravima, u razvoju grada, od školstva i zdravstva do komunalne infrastrukture”, dodao je Ugljanin.

Izvor: Radiostoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.