Ugljanin se zahvalio Kurtiju: Štiteći prava Albanaca, štitite i prava Bošnjaka u Srbiji

593

Zastupnici koalicije “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka” u Skupštini Srbije Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka, Shaip Kamberi, šef zastupničke grupe, zastupnici Enis Imamović, Nadija Beqiri, Mirsad Hodžić, Argje Bajrami i Selma Kučević, izrazili su svu svoju podršku premijeru Republike Kosovo Albinu Kurtiju na sastanku koji su danas imali u njegovom kabinetu u Vladi Republike Kosovo, saopćio je Ured premijera kosova.  

Predsjednik SDA Sulejman Ugljani zahvalio je premijeru Kurtiju na usvajanju u Skupštini Kosova rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Rekao je da su Bošnjaci veoma zahvalni što se kosovska skupština priklonila zakonu i osudila najveći zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata, kada su srpske snage u jednom danu ubile i masakrirale 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Ugljanin je naglasio da zastupnici koalicije “Ujedinjena dolina – SDA Sandžak” priznaju nezavisnost i državu Kosovo. Rekao je da podržavaju premijera Kurtija i vladu Kosova u njihovoj posvećenosti zaštiti prava Albanaca u Srbiji. Štiteći prava Albanaca, štitite i prava Bošnjaka, rekao je Ugljanin. Pohvalio je pristup premijera Kurtija uspostavljanju reciprociteta prava nacionalnih manjina na Kosovu i u Srbiji. Ovo je lijek za rješavanje problema manjina na Balkanu, dodao je.

Zastupnici su premijera Kurtija informisali o funkcionisanju izvršnih tijela nacionalnih veća, rekavši da Bošnjačko nacionalno vij eće u Srbiji ima 35 članova i 7 delegata u izvršnom odboru. Dok Skupština Albanskog nacionalnog vijeća broji 15 članova.

Premijer Kurti rekao je da je polovina Sandžaka trenutno u NATO-u, a polovina nije, na osnovu činjenice da je jedan dio Sandžaka u Srbiji, a drugi u Crnoj Gori.          

Ponovio je da se Srbija mora distancirati od krvave prošlosti i politike Slobodana Miloševića. Bez distanciranja i pretvaranja Srbije u introspekciju svoje prošlosti, ona ne može krenuti ka budućnosti i normalizaciji odnosa s Kosovom, rekao je premijer Kurti.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.