UHAPŠEN KRIJUMČAR MIGRANATA: U GEPEKU PREVOZIO LJUDE ZA 400 EURA!

456

Državljanin Srbije (36) uhapšen je na području Plitvica u prijevozu ilegalnih migranata iz Eritreje i Pakistana i nalazi se u istražnom zatvoru u Karlovcu.

Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću je 3. augusta 2021., po kaznenoj prijavi Policijske uprave ličko-senjske, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja uhapšenog državljanina Srbije zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članci Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Navodi se da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 36-godišnjak 2. augusta 2021. na području općine Plitvička Jezera, počinio navedeno kazneno djelo u cilju da se nepripadno materijalno okoristi nezakonitim prevoženjem stranih državljana koji nemaju putne isprave kroz Republiku Hrvatsku te dalje u zemlje Evropske unije.

Osnovano se sumnja da je, prema ranijem dogovoru i dobijenim uputama od nepoznatih organizatora krijumčarenja ljudi, za unaprijed obećanu novčanu naknadu u iznosu od 400 eura u osobno vozilo preuzeo državljane Eritreje i Pakistana, svjestan da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske, izvijestio je DORH.

Osumnjičenik je ilegalne migrante smjestio u prtljažni prostor vozila, u kojem nije bilo sjedala i koji nije bio dovoljan za smještaj više ljudi, pa ih je, “na takav nehuman i ponižavajući način prevozio prema Republici Sloveniji pri čemu su ga zaustavili policijski službenici”.

Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu je, na prijedlog državnog odvjetništva, odredio istražni zatvor 36-godišnjem osumnjičeniku zbog opasnosti od bijega, navodi KAportal.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.