Ujedinjeni Arapski Emirati OTVORILI AMBASADU I IZRAELU

358

Ujedinjeni Arapski Emirati otvorili su ambasadu u Izraelu, manje od godinu nakon što su dvije zemlje najavile da će uspostaviti formalne diplomatske odnose.

Ambasada je smješten u zgradi berze u Tel Avivu i otvorena je u srijedu, nakon što je Izrael prošlog mjeseca otvorio svoju ambasadu u UAE-u.

Činjenica da je ambasada u srcu finansijskog distrikta naglašava ulogu ekonomske saradnje dvije zemlje, nakon što je UAE postao tek treća većinski arapska zemlja koja je priznala Izrael.

Na ceremoniji otvaranja, na kojoj je bio i novi izraelski predsjednik Isaac Herzog, ambasador Emirata Mohamed al-Khaja nazvao je taj trenutak „važnom prekretnicom u odnosima između dvije države“.

‘Proširiti dogovor i na druge nacije’
„UAE i Izrael su inovativne nacije. Možemo iskoristiti tu kreativnost kako bismo radili na prosperitetnijoj i održivijoj budućnosti naših zemalja i regije“, rekao je.

Herzog je rekao da bi „historijski dogovor“ sa UAE-om trebao biti „proširen na druge nacije koje žele mir s Izraelom“.

UAE je normalizovao odnose sa Izraelom prošle godine, uz posredovanje tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Palestinci bili gnjevni zbog tog poteza, kojim je srušen konsenzus arapskih zemlja prema kojem nema normalizacije odnosa bez sveobuhvatnog i trajnog mira između Izraela i Palestinaca.

Nakon UAE-a, Izrael je normalizovao odnose sa Bahreinom, Marokom i Sudanom, što je također izazvalo proteste Palestinaca.

Izvor: aljazeera
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.