Ukrajinski branitelji u čeličani u Mariupolju odbijaju se predati: “Zakleli se da će ostati do kraja”

889

Bitka, u posljednjem ukrajinskom uporištu strateškog lučkog grada koji je ruskim napadom pretvoren u ruševine, u četvrtak je izgledala sve očajnija

Ukrajinski branitelji koji se bore s ruskim snagama u tunelima ispod velike čeličane u Mariupolju, odbili su se predati, iako su suočeni s nemilosrdnim napadima. Supruga jednog komandanta rekla je da su se zakleli da će “ostati do kraja”, javlja AP.

Bitka, u posljednjem ukrajinskom uporištu strateškog lučkog grada koji je ruskim napadom pretvoren u ruševine, u četvrtak je izgledala sve očajnija.

– Neće se predati. Nadaju se samo čudu – rekla je Kateryna Prokopenko nakon telefonskog razgovora sa svojim suprugom, vođom branitelja čeličane.

Istakla je da je njen suprug, komandant pukovnije Azov Denys Prokopenko, rekao da će je voljeti zauvijek.

– Poludjet ću od ovoga. Činilo se kao riječi oproštaja – rekla je.

Krvava bitka nastala je usred rastućih nagađanja da predsjednik Vladimir Putin želi prilikom obilježavanja Dana pobjede u ponedjeljak ruskom narodu predstaviti trijumf na bojnom polju ili najaviti eskalaciju rata. Dan pobjede je najveći praznik u ruskom kalendaru, koji obilježava trijumf Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.
VIŠE NA WEBU
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.