Usame: Posledice ove ekshumacije osjećaće se narednih sto godina

1918

Nakon obavljenog ukopa bivšeg muftije Muamer efendije Zukorlića u dvorištu Altun Alem džamije u centru Novog Pazara prisutnim imamima obratio se Usame Zukorlić, sin preminulog muftije i predsednik Stranke Pravde i Pomirenja.

Usame je rekao da je ovo bio izuetno težak dan za njega i njegovu porodicu, ali i za sve vernike, ali da istina ne sme da trpi i da je ekshumacija tela morala da se uredi. Usame je takođe rekao da je ekshumacija Muamer efendije Zukorlića istorijska stvar za Novi Pazar, Sandžak ali i čitav muslimanski svet.

Irfan Ličina, Nova.rs

„Muftija je bio istorijska ličnost, posledice ove ekshumacije osećaće se u narednih sto godina, tako da je sve što je vezano za njega istorija pa i ovaj njegov ponovni ukop među ostalim velikanima koji su ukopani u haremu ove džamije“.

Usame je takođe rekao da je telo premešteno u Novi Pazar i ako je želja porodice bila drugačija, ali da su interesi vernika i ljudi koji su poštovali bivšeg muftiju iznad porodičnih interesa.

Irfan Ličina, Nova.rs

Nakon Usamea, prisutnim vernicima obratio se Mevlud efendija Dudić, muftija Islamske zajednice u Srbiji. Muftija Dudić je govor otpočeo citirajući deo iz svete knjige Kur’an, u kojem se kaže: “Ne recite za one koji su na Allahovom putu umrli da su mrtvi, ne živi su, samo vi to ne osećate”, aludirajući da je preminuli muftija preminuo na putu Allaha.

Dudić je rekao da ni sada ne želi da na bilo koga uperi prstom sumnjajući da ga je neko otrovao muftiju Zukorlića, ali da je ekshumacija morala da se desi kako bi bili sigurni šta se stvarno dogodilo i da li u smrti Muamer efendije Zukorlića ima i ljudskog faktora.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.