(VIDEO) Čile: Kamion od 45 tona na mostu do 5 tona

709

Snimci iz Čilea kruže svijetom, gdje je kamion “zakoračio” na most s premalom nosivošću. Prijelaz se djelomično urušio ispod vozila, a vozač je bio u životnoj opasnosti.

Incidentu je sudjelovao Mercedes-Benz Actros s prikolicom koja je nosila pun tovar drva. Njegov vozač prošao je pored grada Carahue, gdje se u neposrednoj blizini nalaze dva mosta. Jedno od njih namijenjeno je samo lakšim vozilima, zabranjeno je preko 5 tona, a za remont je predviđen od prošle godine. I upravo je na ovaj prijelaz ušao kamion od 45 tona, najvjerojatnije kao posljedica greške vozača.

 

Viseća platforma nije mogla izdržati pritisak kamiona već na prvom segmentu vješanja. Kamion je za malo pao u vodu kada se most srušio ispod dvostruke pogonske osovine. Vozač je tada morao napustiti kabinu kako bi otišao na sigurno mjesto na djelomično uništenoj platformi, koja visi oko 30 metara iznad tla. Srećom, uspio se izvući bez ozljeda.

Ubrzo nakon incidenta vatrogasci su upozorili da bi se kamion u svakom trenutku mogao srušiti na tlo. Međutim, most je izdržao više od jednog dana, a za to je vrijeme organizirana akcija spašavanja. Prvo je na mjesto doveden još jedan prazan kamion koji je postavljen na prednji, pojačani dio mosta. Dizalicom je iskrcan Mercedes te tako smanjio pritisak na mostu. Danas se očekuje i pojava teške pokretne dizalice koja će moći ukloniti Mercedes iz ‘rupe’ mosta.

Vlasnik vozila – velika tvrtka iz čileanske drvne industrije – ispričao se zbog incidenta. Najavio je i da će se pokriti troškovi operacije spašavanja, kao i popravak mosta. Ovaj posljednji pothvat mogao bi biti višemilijunska investicija, procijenjena na oko 6 mjeseci rada.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.