/VIDEO/Dosad 42 mrtvih u poplavama u Njemačkoj, broj bi mogao porasti

561

Najmanje 42 osobe su stradale, a deseci su nestali u poplavama na zapadu Njemačke, saopćila je njemačka policija u četvrtak.

Policija u Koblenzu je saopćila kako se broj mrtvih u oblasti Eifel, gdje je nabujala rijeka Ahr noćas srušila šest kuća, popeo na 18.

Ukupni broj poginulih u noćašnjim bujicama u saveznim pokrajinama Porajnje-Falačka i Sjeverna Rajna-Vestfalija popeo se na 42, a broj bi mogao biti i veći, prenosi Hina.

Prema navodima policije, u saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka situacija u mjestu Schuld je “nepregledna“.

Nekoliko kuća se nalazi pred rušenjem, a policija i vatrogasci još uvijek rade na spašavanju 50-tak osoba koje su se popele na krovove svojih kuća.

U mnogim mjestima su stanovnici odsječeni od ostatka svijeta.

Najavljen nastavak oborina

U susjednoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija su tokom intervencije i pokušaja spašavanja građana od vodenih masa poginula dva policajca.

Premijer ove savezne pokrajine i kandidat demokršćanske Unije CDU/CSU za kancelara Armin Laschet se uputio prema gradu Hagen, koji je među najteže pogođenim mjestima u ovoj saveznoj pokrajini.

U ovom gradu su stanovnici u nižim dijelovima, u blizini jedne od četi rijeke koje protiču kroz ovaj grad, pozvani da napuste kuće te se upute prema višim dijelovima grada.

Premijerka savezne pokrajine Porajnje-Falačka Malu Dreyer je preko Twittera poručila kako strahuje s onima koji su u opasnosti te se zahvalila pomagačima.

Meteorolozi i za četvrtak najavljuju jake padavine u ovom, ali i drugim dijelovima Njemačke.

Merkel: Poplave su katastrofa, vlada će pomoći

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je smrtonosne poplave u njenoj domovini katastrofom.

Dodala je da sarađuje s ministrima finansija i unutrašnjih poslova kako bi utvrdila kako vlada može pomoći onima kojima je podrška potrebna.

Tokom posjete Washingtonu, Merkel je rekla novinarima da su mnoge države izrazile solidarnost i pružile pomoć, prenosi Reuters.

“Ovdje, u Washingtonu, moje misli su sve vrijeme s ljudima u našoj domovini“, izjavila je Merkel.

IZVOR: AGENCIJE
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.