/VIDEO/ „Fatihov most“ podijelio Bošnjake i Srbe u Prijepolju

1427

Na samom ulazu u Prijepolje, privodi se kraju rekonstrukcija mosta na Limu, koji je kroz dugu historiju više puta bio rušen i obnavljan. Mada nikada nije imao status spomenika kulture, Bošnjaci su novom mostu, nezvanično, dali ime Fatihov most. Po sultanu Mehmedu Fatihu iz 15. vijeka. Inicijativu je pokrenulo Bošnjačko nacionalno veće, a ona je podijelila stanovništvo u ovom gradu, odnosno Srbe i Bošnjake.

Bošnjačko nacionalno vijeće u decembru prošle godine uputilo je inicijativu opštini Prijepolje da kamena ploča koja govori o graditelju mosta iz 1909. godine, bude ugrađena u pomenuti most još u toku rekonstrukcije. Zahtjev da se obnovljeni most u Prijepolju, preko rijeke Lim nazove Fatihov most, po Mehmedu II Osvajaču, pokrenuo je veliku polemiku u ovom mjestu.

Od tog trenutka, tradiocionalno dobri odnosi Bošnjaka i Srba, sada su poljuljani.

Glavni imam u Prijepolju Nadir Dacić, član Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji je i inicijator postavljanja kamene ploče, kaže u razgovoru za N1 da on ne vidi da je riječ o provokaciji.

„Da li je izgradnja dva spomen obilježja Svetom Savi u centru Prijepolja, blizu Doma kulture bila provokacija. A u tom momentu za to nisu bili pitani Bošnjaci. I niko se tada nije ni bunio, niti je to neko smatrao provokacijom. A sad bi se ovo moglo smatrati remećenjem međunacionalnih odnosa, koji su inače dobri. Jer ta ploča je tu već bila“, kaže Dacić.

Foto nova.rs / Nadir ef. Dacić

Foto nova.rs / Nadir ef. Dacić

Glavni imam u Prijepolju je i na svom FB nalogu se oglasio, objavu prenosimo u cjelosti

Koliko laži, podmetanja, izvrtanja stvari, primitivizma, nekorektnosti, neiskrenosti, ovih dana, da čovjek ne povjeruje. Ja sam pokrenuo inicijativu za ugradnju kamene ploče sa natpisom, koja je bila ugrađena u most prilikom njegove obnove 1909. godine, i od početka govorim samo o tome. Predložio sam i da se pored ove, postavi još jedna ploča sa kratkim istorijatom mosta. Da svi oni koji dođu u Prijepolje i budu prelazili preko mosta, mogu da saznaju nešo o njemu. Time bi most, naselje Šarampov i cijeli grad dobili na značaju. Ni jednom jedini put nisam pomenuo davanje imena mostu. Za mene je on Fatihov, zato što imam originalna dokumenta u kojima se on tako naziva i u kojima se kaže da je njegov graditelj sultan Mehmed Fatih. Drugi neka ga zovu kako hoće. I zato mi nije jasno zašto se pokušava nametnuti ta priča koja ne stoji. U prvom dopisu koji je Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo opštini Prijepolje, tražena je ugradnja pomenute ploče. Opština je odgovorila da će o tome zatražiti mišljenje nadležne institucije. Obratili su se Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu i dobili odgovor u kome stoji: ,,Imajući u vidu značaj koji ovaj most ima, kako za nacionalnu zajednicu Bošnjaka, tako i za opštinu Prijepolje, kao i istorijske podatke o izgradnji mosta na ovom mestu, PODRŽAVAMO inicijativu BNV-a za vraćanje kamene ploče na kojoj je upisan podatak o vremenu završetka izgradnje mosta započete 1886. godine. S obzirom na činjenicu da je današnji most izgrađen na preostalim kamenim kulama iz 1886. godine, jer je prethodni most koji je završen 1909. godine porušen tokom Prvog i Drugog svetskog rata, kao i činjenicu da je pre kamenog mosta ovde bio drveni most, zadužbina Sultana Mehmeda Fatiha iz druge polovine 15. veka, smatramo da bi na odgovarajućem mestu trebalo postaviti info tablu sa proverenim istorijskim podacima i prikladnim ilustracijama/fotografijama mosta kroz vreme”. Dakle, struka je predložila ono što i ja tražim od početka. Lokalnoj vlasti se očigledno ovakav odgovor nije svidio i zato ga skrivaju evo već nekoliko mjeseci. Zatim se oglašava narodni poslanik koji u prijetećem tonu kaže da se ploča neće postaviti, jer to može da poremeti dobre međunacionalne odnose. Kako to da postavljanje jedne kamene ploče može da poremeti odnose a nije ih poremetila izgradnja dva spomenika Svetom Savi u razmaku od 50 metara, podizanje krsta na Titerovcu visine nekoliko metara, to što od tri srednje škole i osam osnovnih u Prijepolju nijedna ne nosi ime po nekom znamenitom Bošnjaku, neproporcionalna zastupljenost u državnim službama i javnim ustanovama prema nacionalnoj strukturi…sve to ne remeti međunacionalne odnose a poremetice ih jedna kamena ploča? E pa ako nemamo prava na toliko, onda ne treba da živimo u ovom gradu. Recite nam to.
Ali, na žalost, narodnog poslanika koji prijeti da ploča nece biti postavljena, HOCE. Moramo poslušati struku.

Iz odbora Dveri u Prijepolju, kažu da im nije jasno zašto je pokrenuta ovakva inicijativa. Napominju da ovaj potez na društvenim mrežama već podijelio mišljenja građana i da prijeti da naruši međuljudske odnose.

Foto nova.rs / Dveri

Foto nova.rs / Dveri

„Mi smo kategorično protiv ove inicijative i smatramo da to jeste provokacija. Jer, jedan od mostova u Prijepolju nazvati po osmanskom osvajaču Mehmedu II koji je poznat i po rušenju manastira Mileševe, za srpski narod je uvrijeda. Osjeća se u narodu da je došlo do podjele. Neke loše situacije. A nikome od nas to nije potrebno“, kaže Miroljub Bjelić iz odbora Dveri.

Cio problem dodatno je svojom izjavom podgrejao i poslanik SNS Krsto Janjušević, koji je iz ovih krajeva. Rekao je da „težnja za slavljenjem osvajačke ideologije Osmanskog carstva, ne predstavlja ništa drugo nego pokušaj da se unese razdor u miran život stanovnika Prijepolja“.

Fatihov most je dobio naziv po sultanu Mehmedu Fatihu, iz 15. vijeka. Ali, u vjekovnoj historiji često je rušen u ratovima, i razaran od strane nabujalog Lima. Stanovnici Prijepolja ga uglavnom zovu Šarampovski most, po istoimenom naselju.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu kažu za N1 da nemaju podatke o graditelju mosta, kao i da on nije pod njihovom zaštitom. Međutim, podržali su inicijativu BNV da se na mostu postavi kamena ploča. Ali su naglasili da moraju da postave tablu sa provjerenim historijskim podacima.

S druge strane, rukovodstvo opštine Prijepolje o cijelom događaju ćuti. Predsednik Vladimir Babić nije odgovarao na poruke i pozive koje smo mu uputili. A stanovnici ovog mjesta kao da su zaboravili da radovi na mostu još uvek traju. A njegova sanacija počela je još pre tri godine. Od procijenjenih 65 miliona, stiglo se do vrednosti radova od 216 miliona dinara.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.