(VIDEO) Vojnici iskakali iz aviona da bi se spasili; Najmanje 29 poginulih

1639

Najmanje 29 ljudi je poginulo, a 50 spaseno iz zapaljene olupine filipinskog vojnog transportnog aviona Lokid C-130 Herkules.

Avion se tokom sletanja srušio na selo Bangkal u provinciji Sulu, saopštio je načelnik Generalštaba Sirilito Sobehana.

“Na mjestu nesreće nalaze se spasioci, nadamo se da možemo spasiti još ljudi”, rekao je Sobehana.

Ovaj najteži udes filipinskog ratnog vazduhoplovstva u posljednjih 30 godina preživjela su dvojica pilota, ali teško su povrijeđena četvorica seljana koja su se našla na mjestu udesa, prenosi AP.

Avion je trasportovao vojnike, od koji je većina tek stupila u vojsku, u provinciju Sulu na vojnu obuku, a ministar odbrane Filipina Delfin Lorenzana je potvrdio da su svi putnici bili pripadnici vojske koji su služili na aerodromu Lagindingan koji je udaljen oko 460 kilometara sjeverositočno od mjesta nesreće.

U šumovitom području provincije Sulu su se jedinice filipinske vojske dugo borile protiv islamskih pobunjenika iz grupe Abu Sajaf i drugih ekstremističkih frakcija, ali je predstavnik filipinske vojske, pukovnik Edgar Arevalo, potvrdio da vojno-transportni avion nije bio napadnut i istakao da su u fokusu nadležnih spasilačka akcija i istraga.

Dopisnik AP je saznao od pripadnika filipinskih vazduhoplovnih snaga da je avion promašio pistu, da su nakon toga piloti pokušali da ponovo podignu avion, ali da im to nije uspjelo nakon čega se dogodila nesreća.

U saopštenju filipinske vojske se navode izjave očevidaca koji tvrde da su neposredno prije pada avion vidjeli kako vojnici iskaču iz letjelice da bi se spasli moguće eksplozije nakon pada.

Na snimcima koje su na Tviteru objavili ABS-CBN Njuz vidi se kako dim i plamen kuljaju iz olupine aviona Lokid C-130 Herkules koji su SAD poklonile filipinskoj vojsci.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.