Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo rezoluciju Rusije i Kine o ukidanju OHR-a u Bosni

227

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija odbacilo je Rezoluciju Kine i Rusije kojom se traži ukidanje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, javlja iz Washingtona repoter Al Jazeere Ivica Puljić.

Rezolucija je odbačena sa dva glasa “za” i 13 “suzdržanih”.

Ruski predstavnik pri UN-u Dmitrij Poljanski primio je ovu odluku sa žaljenjem i zamolio da ne prave dalje destruktivne korake.

Poljanski je uoči glasanja kazao kako “Rusija ozbiljno shvata svoj položaj kao jedan od garantora Dejtonskog sporazuma i učesnica u radu PIC-a”.

“Uvjereni smo da je cilj jačanja mira i stabilnosti i ekonomskog razvoja BiH je moguć samo ako se poštuju temeljni principi suvereniteta, nezavisnosti i jednakosti tri konstitutivna naroda. Prošlo je 25 godina od potpisivanja Dejtona. Tokom ovih godina, visoki predstavnik je trebao imati ulogu stabilizatora”, rekao je ruski predstavnik.

“On je postepeno ostvario mrežu moći i kompetencija čak prema Bonskim ovlastima. U suštini je postao jednostrana strana. U postdejtonskoj situaciji je možda njegova uloga bila orpavdana, ali situacija sada se mijenja.”

Istakao je BiH više puta pokazala svoju održivost i da je bila članica Vijeća sigurnosti i drugih međunarodnih tijela. Ipak, dodao je, da visoki predstavnik nastavlja svoju ulogu tako da im potpunu vlast i održava svoj utjecaj na mirno rješenje.

Imenovanje Schmidta

Rusko-kineska rezolucija podržava imenovanje novog visokog predstavnika, Nijemca Christiana Schmidta, do 31. jula 2022. godine, ali ne i dalje od tog datuma.

Reklama

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), međunarodnog tijela koje nadgleda mirovni proces u Bosni i Hercegovini, službeno su imenovali Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika 27. maja.

On bi trebao preuzeti funkciju 1. augusta, nakon ostavke austrijskog diplomate Valentina Inzka, koji je 12 godina obnašao tu dužnost, navodi američki list.

IZVOR: AGENCIJE
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.