Vučić: Prekinite s glupostima o čipu, ubit ćete nekog

349

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na ljekare da što prije preporuče da li je i kada potrebno da se krene sa davanjem treće doze vakcine protiv koronavirusa i pozvao građane da se vakcinišu jer broj novozaraženih sve više raste.

Srbija trenutno ima rezerve od milion i trista hiljada vakcina. Do okrobra stižu i vakcine drugog američkog proizvođača Moderne, međutim, interesovanje među građanima koji još nisu vakcinisani izuzetno je malo, prenosi N1.

Namjeru države da započne imunizaciju trećom dozom vakcine za COVID-19 umjesto Kriznog štaba i Ministarstva zdravlja saopštio je predsjednik Republike Srbije.

“Nemamo problem sa vakcinama. Samo vas molim da vi donesete odluku kad idemo na treću dozu. Da li se vakcine miješaju ili ne? To mora struka da kaže. I da zamolim one ljude koji se nisu vakcinisali. Ne znači da se nećemo razboljeti, ako se vakcinišemo, ali imat ćemo 95 posto više šanse da preživimo“, kazao je Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić krivi antivaksersku kampanju
On krivi antivaksersku kampanju za to što je vakcinacija gotovo stala na 49 posto vakcinisane populacije i pored toga što vakcina ima.

“Ali, vas kao Boga molim da razumijete da se nama, koji smo vakcinisani, nije desilo ama baš ništa. Prekinite da govorite gluposti o čipovima jer kada tu priču pričate nekoga ćete da ubijete tom pričom“, rekao je Aleksandar Vučić.

Uvođenje obavezne vakcinacije Srbija želi da izbjegne, ako je ikako moguće.

“U ovom trenutku ne mogu da podržim diskriminatorne mjere. To ne znači da nećemo imati izbora nego da to uradimo negdje u budućnosti“, kaže srbijanski predsjednik.

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša upozorava na iskustvo Kipra koji ima sličan procenat vakcinisanih kao Srbija, čak i bolji, ali se delta soj ipak širi.

Polovina građana Srbije nije vakcinisana
“Vjerovatno vas zanima kako je to moguće, ako imaju više vacinisanih nego u Srbiji. Ako pogledate situaciju u Srbiji, ako je vakcinisano 45 posto ljudi, još uvijek imate više od polovine ljudi koji nemaju zaštitu i među tim ljudima zaraza se može jako brzo proširiti“, rekao je šef kancelarije WHO-a u Srbiji.

U oktobru u Srbiji će biti dostupna i druga RNK vakcina – farmaceutske kuće Moderna. U međuvremenu počet će i punjenje kineske Sinopharm vakcine u Srbiji.

Izvor: N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.