Vučić u Skoplju o dešavanjima u BiH: Nadam se da će sačuvati mir

369

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Skoplju danas da onaj ko je mislio nametati odluke usmjerene protiv jednog naroda u Bosni i Hercegovini nije dobro mislio nikome. Također izrazio je nadu da će se naći racionalni načini prevazilaženja trenutnih problema.

On se u glavnom gradu Sjeverne Makedonije sastao sa premijerom ove države Zoranom Zaevom i predsjednikom Albanije Edijom Ramom u okviru inicijative za saradnju poznate pod nazivom “Mali Šengen”.

Sastanak je ocijenio kao veliki iskorak u budućnost, a komentarisao je i trenutne tenzije u Bosni i Hercegovini i dešavanja nakon što je Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

“Ko je mislio da odluke mogu da se oktroišu i nameću i da budu usmjerene protiv jednog naroda, čini mi se da nije dobro donio nijednom od naroda, ma kako to nekima izgledalo”, rekao je Vučić novinarima u Skoplju povodom informacije da Republika Srpska sprema dva zakona o kažnjavanju vrijeđanja RS-a i nesprovođenju odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka.

On je rekao da danas nije razgovarao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ali da je to učinio sinoć, te podsjetio da će se 4. augusta sresti sa rukovodstvom Republike Srpske prije obilježanja 26 godina od stradanja Srba u zločinačkoj hrvatskoj akciji “Oluja”, koje će biti organizovana u Busijama, nedaleko od Beograda.

“Nadam se da će ljudi u BiH naći dovoljno racionalnih načina da prevaziđu trenutne probleme, vjerujem u to, da sačuvamo mir”, rekao je Vučić, prenosi Klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.