Vučić unaprijed kupio sav ugalj koji se iskopa u BiH, Bosanci će se smrzavati

1021

Građani BiH gotovo tri mjeseca ne mogu da obezbjede ugalj za ogrjev, jer su svi rudnici blokirani zbog ogromne narudžbe iz Srbije koja je unaprijed kupila sve što se iskopa, zbog čega niko ne zna kada će doći na red i hoće li biti uglja za predstojeću zimu.

Kupovina ogrjeva koja obično počinje čim se zima završi, odnosno u aprilu i maju, a najkasnije u junu, kada su cijene uglja najpovoljnije, ove godine otegla se do kraja jula zbog odluke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pomrsio račune građanima i koji sada panično traže načina da obezbijede toplu zimu u svojim domovima.

Kako saznaje portal CAPITAL, iz Rudnika mrkog uglja iz Banovića punih 20 dana nijedan kamion, osim onih iz Srbije, ne može da stane u red za utovar.

“Više od 20 dana nismo prodali ništa građanima i ne zna se kada će početi. Najmanje 150 kamiona čeka na utovar mjesec ili dva i ne možemo doći na red. Srbija ima veliku narudžbu, mi smo čuli da se radi o dva miliona tona, ali to ne znam da li je tačno, te da prave zalihe zbog krize sa energentima. Njihovi kamioni dolaze, dovoze japiju za rudnik (drvene oblice) i odvoze ugalj tamo. To traje već dva mjeseca. Građani zovu i traže, ali mi nemamo odgovore i ne znamo kada će doći na red. Čak ni radnici rudnika koji su ugalj uzeli umjesto regresa ne mogu da ga dobiju”, ispričao je jedan vozač.

On je objasnio da je cijena jedne tone uglja trenutno 128 maraka u rudniku, a da oni sa prijevozom prodaju i do 200 maraka. Prošle godine cijena tone uglja za građane bila je sa dostavom do 135 KM.
Prebacuju se sa peleta i gasa na ugalj

Nažalost, izjavu direktora rudnika o tome kolika je narudžba Srbije i da li će građani ipak doći na red kako bi kupili ogrjev za zimu, Capital nije uspio dobiti iako su ga čekali dva dana.

Da je gužva i da građani čekaju zbog narudžbe iz Srbije potvrdio je i tehnički direktor Rudnika “Breza” iz ovog grada Alija Salkić. On je otkrio i da je ugalj poskupio i to za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, te da ga naplaćuju sada i do 220 maraka po toni.

Osim toga, kaže on, veliki broj građana mijenja svoj način grijanja i sa peleta i gasa se prebacuje na ugalj, što prijeti preopterećenju elektro-energetske mreže u zimskom periodu. Salkić kaže da građani čekaju u redu za kupovinu uglja i da nije siguran do kada će to trajati.

“Potražnja za ugljem u BiH se povećala za najmanje četiri puta ove godine zbog panike oko nabavke energenata. U Srbiji izgleda postoji problem da se nabavi ugalj. Oni su naši kupci od ranije, ali sada kupuju mnogo više nego prije. Imamo dobru saradnju, ali ne možemo isporučiti onoliko koliko traže. Ne znam koliko su tačno naručili, ali rekli su da bi otkupili kompletnu proizvodnju koju imamo”, kaže on.

Salkić objašnjava da je rudnik u vlasništvu termoelektrane i da joj isporučuje oko 400.000 tona godišnje, što je njihova primarna obaveza, dok sve preko toga, prodaju na slobodnom tržištu.

“Kupci iz Srbije ove godine su nam rekli da bi kupili i duplo više od nas nego što dajemo u TE. Ipak, mi nećemo ići na štetu naših građana, nadam se da će svi dobiti ugalj“, kaže on.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH su potvrdili da trenutni brojevi pokazuju da je Srbija od BiH kupila daleko veću količinu uglja nego prije godinu dana.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.